У вівторок сесія на сировинній біржі в Нью-Йорку закрилася рекордним котируванням цін на нафту — вище 120 доларів США за барель.

Денний максимум котирувань становив 122,73 долара США за барель. Червневі ф’ючерси на легку дрібносірчисту нафту зросли на 1,87$ — до 121,84 долара США за барель. Естафету подорожчання вуглеводнів підхопив Лондон, де червневі ф’ючерси на нафту сорту Brent закрилися на позначці 120,31 долара США за барель.

Можна констатувати, що від початку року вартість світової нафти зросла на 27 відсотків. Це подорожчання ми відчуємо на своїх автозаправках улітку. На думку експертів, така тенденція триватиме й далі під впливом багатьох різнопланових чинників. Специфічних, як-то сплеск насилля на півдні Нігерії, загострення відносин між США та Іраном тощо. І системних, пов’язаних із падінням американської валюти.

Цілком очевидно, що наразі зростання цін генерують покупці, прагнучи в такий спосіб захиститися від знецінення американської валюти, в якій номіновано такий високоліквідний енергоресурс. З другого боку, падіння долара знівельовує зростання цін на нафту для тих покупців, які користуються іншими валютами. А подорожчання нафти змушує її споживачів переходити на природний газ, звідси — синхронне подорожчання блакитного палива. Усе це дає підстави деяким експертам прогнозувати у середньостроковій перспективі подорожчання барелі нафти до 200 доларів США.

А що в нас? Експертно-аналітична група на ринку нафтопродуктів також підвищила граничні ціни на бензин А-95 і дизпальне на 0,8 відсотка на період з 1 по 10 травня — до 6,2 гривні за літр. Нагадаю, в другій половині квітня ціни на всі види нафтопродуктів помітно зросли поки що в столиці. Рекорд уже встановило дизпальне, середня роздрібна ціна якого за період з 25 квітня по 6 травня, за даними консалтингової компанії UPECO, сягнула 6,01 гривні за літр.