Зі звернення ветерана ВВВ і праці мешканця Луганська М. Онищенка: «У Луганській області за останній рік зникли три кредитні спілки — «Алчевська», «Київська» і «Честь маю». Кажуть, що кількість обдурених громадян перевищує 12 тисяч осіб. Отямившись, вкладники дізнаються, що ці злочини кояться під егідою вельми авторитетної державної організації, яка називається «Уповноважений орган виконавчої влади у сфері регулювання ринку фінансових послуг». Саме цей орган видав ліцензії цим шахраям і, відповідно до законодавства, повинен не тільки жорстко контролювати їхню діяльність, а й відповідати за збиток, завданий споживачам фінансових послуг. Включаючи і повернення втрачених коштів. Однак нічого з того, що передбачено законодавством, у Луганській області не робиться. Механізм обдурювання громадян (переважно пенсіонерів) відпрацьований і дуже простий. Злочинці одержують ліцензію в Уповноваженому органі, заманюють клієнтів великими відсотками — до 38, збирають гроші, ділять між собою під виглядом великих кредитів, а потім знищують базу даних — і кредитного союзу більше немає. Тільки Президент України, якому підзвітна ця структура і який призначає її керівника, може змусити цей орган виконувати свої обов’язки в суворій відповідності з законом».

Кредитна спілка, названа ім’ям міста, в Алчевську з’явилася в 2004 році. Відповідно до її статуту, адміністративне керівництво покладалося на 52 засновників. Люди, що створили ядро кредитної спілки «Алчевська», запропонували своїм співгромадянам доволі вигідні умови і широкий спектр прав. Одні отримують кредит, інші — можливість через рік мати до свого вкладу 40% прибутку. Хоч як сумно, але цими можливостями інтерес вкладників і обмежувався. Вони не вникали в суть самої структури, а головне — своїх прав. А їх, виявляється, було чимало. Насамперед вкладники могли впливати на вибір керівництва КС на загальних зборах, брати участь у розподілі коштів каси, заслуховувати звіти засновників про результати діяльності і багато чого іншого. Зважаючи на все, наївні громадяни понадіялися на порядність керівників кредитної спілки і не діставали їх своєю пильною увагою і контролем. Аби відсотки на рахунок капали.

Як пояснюють сьогодні правоохоронці, був ще один плюс для всіх, хто приєднався до діяльності КС «Алчевська». Виявляється, можна було без зайвого головного болю в будь-який час оформити кредит на десятки тисяч гривень для придбання нерухомості, автомобіля. Одне слово, дорогої покупки. Скажімо, якщо вкладникові знадобилися шість тисяч гривень, йому їх видадуть без проблем і зволікання. Людина одержує гроші без усякої паперової тяганини і прихованої обдиралівки, що її практикують комерційні банки у вигляді комісійних, страховки тощо. Слід зазначити, що всі фінансові складові частини кредиту для вкладника «Алчевська» були прозорі і прийнятні. Чим, власне, вона і приваблювала. А от особа керівника «каси взаємодопомоги» за детального розгляду викликала деякі сумніви.

Відомо, що до того, як очолити КС, він торгував на Алчевському центральному ринку побутовою технікою і піратськими лазерними дисками. Либонь, «блошиний» бізнес М’ясникову набрид, і він вирішив «працювати по-крупному» — створив кредитну спілку. До честі М’ясникова, він виявився хорошим менеджером. Швидко побудував структурну мережу і розгорнув кредитно-фінансову діяльність. До середини 2007 року ця структура сумлінно виконувала свою функцію, регулярно виплачувала своїм вкладникам обіцяні відсотки і давала кредити тим, хто потребував. Принаймні аудиторські перевірки серйозних порушень не виявляли. Мабуть, М’ясников відчув себе царем і богом, бо поступово став обмежувати можливості вкладників. До загальної каси, приміром, тепер мав доступ тільки він. Це його і згубило. Оскільки М’ясников був людиною ризикованою, то любив усілякі афери. Чим вони закінчувалися, вкладники не знали. Доки одного разу у його кабінеті співробітники знайшли порожній відкритий сейф. Точніше, один папірець там лежав — жаліслива записка від шефа. У ній повідомлялося, що мільйон гривень, які належать вкладникам, він вклав в одне ризиковане підприємство, що прогоріло, а ще частину грошей промотав у казино. Загалом М’ясников викрав 18 млн. грн., що належать вкладникам КС «Алчевська».

До сьогоднішнього дня М’ясников перебуває в розшуку. Слідство у кримінальній справі за фактом розкрадання грошей вкладників КС триває.

Луганськ.