Учора, відкриваючи засідання уряду, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про зниження темпів інфляції в квітні поточного року. За її словами, показники інфляції за квітень 2008 року свідчать про вповільнення її темпів. «Ми обіцяли суспільству, що вгамуємо інфляцію, яка дісталася в спадщину від попереднього уряду, за п’ять-шість місяців, і сьогодні таке вповільнення почалося», — сказала вона. Ця її заява грунтується на тому, що сьогодні уряд фіксує зниження цін більш як за 20 найменуваннями продуктів харчування.

Ю. Тимошенко звернула увагу на те, що пройшло лише 4 місяці, протягом яких уряд працює над подоланням інфляції, та висловила впевненість, що і в травні-червні динаміка зниження темпів інфляції буде позитивною. Також Ю. Тимошенко повідомила про наміри уряду прискорити процес переходу на єдину тарифну сітку працівників бюджетної сфери. Прем’єр нагадала, що Кабмін раніше підписав із профспілками генеральну угоду, яка передбачає новий рівень співпраці. «Ми домовилися й повністю узгодили з Міністерством фінансів, Міністерством економіки, Міністерством праці прискорення переходу всіх бюджетних працівників на єдину тарифну сітку», — зазначила Ю. Тимошенко. За її словами, такий перехід може відбутися вже з 1 вересня. Прем’єр зауважила, що прискорення терміну переходу на єдину тарифну сітку для працівників бюджетної сфери є можливим завдяки тому, що уряд, Державна податкова адміністрація і Державна митна служба змогли додатково отримати досить великий обсяг коштів за рахунок детінізації економічних процесів.

Водночас Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов повідомив про наміри уряду заслухати на своєму наступному засіданні п’ятьох керівників облдержадміністрацій стосовно стану погашення заборгованості із заробітної плати та ситуації зі зростанням цін. Він зауважив, що перелік областей із найгіршими показниками визначатиметься за підсумками аналізу економічної ситуації в регіонах, який проводить Мінекономіки, а також на підставі показників Державного комітету статистики. О. Турчинов повідомив, що Кабмін занепокоєний стрімким зростанням цін у деяких регіонах. За його словами, Держрезерв за наказом уряду проводить товарні інтервенції дешевого борошна, цукру та м’яса. Однак по деяких позиціях в окремих регіонах заплановані ресурси Держрезерву використані лише на 10—20 відсотків. «Фактично можна сказати, що деякі регіони демонструють, що вони не потребують ні дешевого борошна, ні дешевого цукру, ні дешевого м’яса», — зауважив він та додав, що уряд розцінює таку позицію або як нездатність керівників обласних адміністрацій працювати, або як неприхований саботаж. У зв’язку з цим О. Турчинов зазначив, що коли ситуація в регіонах не покращуватиметься, а керівники не демонструватимуть бажання її покращувати, то стосовно таких глав адміністрацій Кабмін вноситиме Президенту пропозиції про їх звільнення. Крім того, він повідомив, що уряд здивований заявами секретаріату Президента про заборону главам адміністрацій приїжджати на засідання Кабміну, що «безумовно, є порушенням конституційних вимог і повноважень уряду». В зв’язку з цим О. Турчинов висловив думку, що парламент одним з перших має розглянути питання про посилення виконавчої вертикалі влади і підпорядкування місцевих адміністрацій уряду.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.