У Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму надійшов проект змін до деяких законодавчих актів з питань соціального захисту багатодітних сімей, поданий Президентом як невідкладний. Нововведення, зокрема, полягають у тому, що законами про відпустки, житловий фонд соціального призначення, охорону дитинства, податок з доходів фізичних осіб, пенсії за особливі заслуги перед Україною та Кодексом законів про працю буде запроваджено додаткові соціальні гарантії багатодітним сім’ям.

Так, передбачається надавати позачергово із житлового фонду соціального призначення житлові приміщення сім’ям та одиноким матерям і батькам, які мають п’ятьох та більше дітей, а також у разі народження в однієї жінки одночасно трьох і більше дітей. Пропонується також запровадити для багатодітних сімей, які мають троє і більше неповнолітніх дітей, 50-відсоткову знижку плати за користування житлом (квартплати) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 квадратний метр загальної площі житла на кожного члена багатодітної сім’ї, який постійно проживає у жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 квадратних метра на сім’ю) та за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) й вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах середніх норм споживання тощо.

Крім того, відповідно до положень законопроекту дітям з багатодітних сімей надаватимуть пільги на безоплатне одержання медикаментів за рецептами лікарів, щорічне медичне обстеження і диспансеризацію в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація. Їм також гарантуватиметься безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

Виконання законопроекту в цілому додатково потребуватиме 1 595,6 мільйона гривень, йдеться в пояснювальній записці. Суб’єкт права законодавчої ініціативи вважає, що прийняття зазначених змін сприятиме посиленню соціального захисту багатодітних родин, прискоренню розв’язання їхніх житлових проблем, підвищенню матеріального достатку, доступності здобуття освіти дітьми.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.