Путіна замінив Медведєв

Сьогодні на посаду президента Росії стане Дмитро Медведєв, а уряд Віктора Зубкова піде у відставку. На церемонії інавгурації новообраного глави РФ Україну представить в. о. Надзвичайного і Повноважного Посла України в Росії Олег Дьомін.

Раніше Президент України Віктор Ющенко повідомив, що на інавгурацію Дмитра Медведєва він не поїде, бо на захід запрошені лише посли.

Напередодні Володимир Путін і Віктор Зубков останній день відпрацювали на своїх посадах. Однак відпочивати вони не мають наміру. Володимир Путін у четвер стане новим прем’єр-міністром, а Віктор Зубков обійме посаду в уряді. «Всі ці роки я трудився, як раб на галерах, з ранку до ночі. Я задоволений результатами», — сказав Путін під час зустрічі з пресою. І, зважаючи на все, «рабство» продовжиться.

Під час недавньої наради з міністрами Володимир Путін не тільки подякував їм за спільну роботу, а й попередив, що все головне тільки починається. «Попереду велика напружена робота. Упевнений, всі ви до неї готові. Упевнений, що ми досягнемо намічених цілей», — сказав президент, що йде.

Щодня московські аналітики видають на-гора масу гіпотез про те, наскільки впливовим буде Дмитро Медведєв, чи вступить він у сутичку з Путіним, чи стане лібералом, який проведе в країні після кількох років політичної стагнації реформи. Небагато терпіння і новий президент сам дасть відповіді на всі питання, адже вже сьогодні він дасть клятву в Андріївському залі Великого Кремлівського палацу, поклавши праву руку на спеціальний примірник Конституції. Щоправда, спочатку по червоних кремлівських доріжках першим пройде і першим виголосить урочисту промову Володимир Путін.

Західні експерти впевнені, що в питаннях зовнішньої політики поки що не медведєвська, а путінсько-медведєвська Росія вестиме себе ще жорсткіше, щодня вимагаючи, щоб світ ставився до неї як до великої держави. Особливий акцент аналітики роблять на можливому розширенні НАТО в Грузію й Україну. На думку більшості політологів, це питання саме по собі може знищити будь-які партнерські відносини. І якщо Захід наполягатиме на євроатлантичній інтеграції України, то Медведєв жорстко чинитиме опір. Це виявиться в посиленні економічного, енергетичного і культурного тиску на Україну.

Цікаво, що напередодні інавгурації з’явилася інформація, мовляв, свій перший закордонний візит новий президент РФ у супроводі Володимира Путіна здійснить до України. Однак у прес-службах МЗС обох країн заявляють, що нічого не знають про такий візит...