Збільшити поголів’я за рахунок міні-ферм

Свій вихід зі складної ситуації у тваринництві пропонують у Миколаївській області. Тут з початку року поголів’я великої рогатої худоби скоротилося на 9 відсотків порівняно з таким само періодом минулого року. До того ж, якщо в приватних господарствах цей показник зменшився на 6,5, то в сільськогосподарських підприємствах на 21 відсоток. Як пояснив голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Гаркуша, чинників, які вплинули на скорочення поголів’я, декілька. Це неврожайний минулий рік (відсутність кормів) і, хоч як дивно, збільшення розміру пенсії для сільських жителів (пенсія дає змогу вижити, не займаючись вирощуванням худоби). А ВРХ переважно утримують у приватних господарствах — 100 із 110 тисяч голів.

Тому сьогодні, вважає О. Гаркуша, актуальним є питання реформування саме приватного сектору.

— Ми стимулюватимемо створення міні-ферм — від 10 до 40 корів — на кшталт західних. І якщо це вже стане бізнесом, а не підсобним господарством, то ставитися до нього селяни почнуть відповідно: годуватимуть худобу комбікормом, а не дертю, активізується племінна робота.

Для того, щоб стимулювати створення міні-ферм, обласним службам доручено створити серію короткометражних фільмів і репортажів з метою наочно показати вигоди такої форми господарювання. «Ми намагатимемося, щоб через три-чотири роки в кожному населеному пункті була хоча б одна така ферма», — зазначив керівник області. Неабияким підсумком створення міні-ферм у Миколаївській області О. Гаркуша бачить можливість для жителів регіону одержувати нормальну здорову їжу, а не вирощене на модифікованих кормах м’ясо.

Олена ІВАШКО.

«Ремонтують» неугіддя

Культурні агроландшафти методом залуження, рекультивації та заліснення на малопродуктивних землях створюють у Рівненській області.

Цю роботу розпочато згідно із програмою земельної реформи, що реалізовуватиметься до 2015 року. За даними місцевого науково-дослідного та проектного інституту землеустрою, «ремонт» неугідь уже проведено на площі 16,2 тисячі гектарів, ще на двох тисячах — у ярах, балках, у піщаних масивах — посаджено дерева та кущі.

Олександра ЮРКОВА.