Із досьє «Голосу України»:

Рінат Ахметов

Народився 21 вересня 1966 року в Донецьку.

У 2001 році закінчив Донецький національний університет.

З 2000 року й донині — основний акціонер ЗАТ «Сістем кепітал менеджмент».

З 1996 року по 2006-й — президент футбольного клубу «Шахтар», нині — віце-президент.

Лауреат всеукраїнської премії «Визнання» за вагомий вклад у меценатство.

Почесний громадянин Донецька.

Одружений, має двох синів.

Попри те, що Рінат Ахметов наприкінці 2005 року вирішив піти в політику і передав управління своїм бізнесом професійній команді менеджерів СКМ («Сістем кепітал менеджмент»), ви, наші шановні читачі, визнали його бізнесменом року. Різноманітні видання продовжують називати Ріната Ахметова найбагатшим українцем. Із оприлюднених декларацій про доходи політиків ми можемо робити висновки, що на цій ниві надприбутки заробити неможливо (принаймні, офіційно). Очевидно, ці факти можуть свідчити, що Рінат Ахметов у бізнесі все ж успішний.

Стати успішним допомогло тепло батьків та заняття спортом

Як повідомили «Голосу України» в прес-службі народного депутата, він уже два роки не дає інтерв’ю жодним виданням. Днями благодійний фонд «Розвиток України», який очолює Рінат Ахметов, презентував свій річний звіт, однак під час брифінгу президент фонду відповідав на запитання, які стосуються виключно милосердя. Тож знайомитися із цією людиною нам, на жаль, доведеться із сухої довідки прес-секретаря Ріната Леонідовича, наданої кореспондентові для «допомоги в роботі над матеріалом про пана Ахметова». Однак, щоб не передруковувати суху біографічну довідку, ми скористаємося й іншими джерелами інформації.

У своїх інтерв’ю Рінат Ахметов не раз розповідав, що виховувався у небагатій шахтарській родині в Донецьку. Приміром, під час свого виступу в Донецькому драматичному театрі в лютому 2006 року він згадував про свою юність так:

— Чому я хочу перемогти бідність? Тому, що я її ненавиджу! Кажуть, щоб краще зрозуміти людину, треба поставити себе на її місце. Я прекрасно знаю, що це таке. Я народився і виріс у бідній сім’ї. Тільки тепло батьків та заняття спортом допомогли мені відбутися і стати тим, ким я став. Батьки дали мені життя, навчили мене дружити, любити і поважати. А головне — розділяти чужий біль. Спорт зробив мене цілеспрямованим, навчив долати складні перешкоди. Головне, чому мене навчив спорт, — це ставити перед собою найамбіційніші цілі й досягати успіху...

У тому самому виступі нинішній мільярдер розповів, що свого часу його велика сім’я жила в будиночку на 20 квадратних метрів. Спали на підлозі, на розкладачці. В будинку не було туалету, вмивалися на вулиці з кружки. Пізніше, каже Рінат Ахметов, він знову перемагав бідність — на своїх підприємствах.

Найбагатший українець

Відомий вислів: жоден у світі мільйон не було зароблено на чесному стартовому капіталі. Існує чимало журналістських версій стосовно першого грошового надбання Ріната Ахметова. Сам політик стверджує, що «в 1992—95 роках, у період неформальної економіки, було створено компанію «АРС». У той час вона займалася торгівлею вугіллям і коксом. Саме на цьому й було зароблено перший мільйон. Стартовий капітал тоді був нульовим, а допомогло величезне бажання і енергія, розповідав Рінат Ахметов на прес-конференції два роки тому.

У 1996 році бізнесмен-початківець вступив на економічний факультет Донецького державного університету. На той час він уже активно керував одним із міських банків, тому навчався заочно. Рінат Ахметов вважає, що здобута освіта була важливим етапом у його житті, хоча навіть на той час він уже відбувся як бізнесмен.

Хто знає, можливо, саме завдяки знанням, отриманим в університеті, бізнес Ріната Ахметова розвивався такими стрімкими оборотами. Фактом залишається те, що нині його вважають найбагатшою людиною в країні. Прибутки він отримує від багатьох підприємств, які прямо чи опосередковано контролюються однією з найбільших в Україні керуючою компанією «Сістем кепітал менеджмент». До них зараховують меткомбінат «Азовсталь» і Харцизький трубний завод, банк ПУМБ і страхову компанію АСКА (подейкують, що її незабаром мають намір продати), пивоварну групу «Сармат» тощо. Ім’я Ріната Ахметова також пов’язують із керівництвом видавничого холдингу «Сегодня» та ТРК «Україна». До переліку додають мережу АЗС «Гефест», ТОВ «Астеліт» (мобільний оператор Lіfe) та футбольний клуб «Шахтар». Рінат Ахметов неодноразово озвучував намір поповнити свої активи «Укртелекомом» і деякими металургійними комбінатами в Центральній Європі, Північній Африці та на Близькому Сході. Однак уже нині, за даними різних видань, статок Ріната Ахметова становить від семи до одинадцяти мільярдів доларів. Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті СКМ, усього на підприємствах, що належать цій фінансово-промисловій групі, нині трудиться понад 160 тисяч людей. У 2006 році її консалтинговий дохід становив 6,719 мільярда (щоправда, не повідомляється — доларів, євро чи гривень).

Інформації, яку поширюють про Ріната Ахметова періодичні видання, можна вірити, а можна ставити під сумнів. З одного боку, журналістську фантазію провокує його відстороненість від преси, з другого — пошук сенсацій. Чого тільки вартий судовий процес проти одного інтернет-видання, який розгорнувся торік у квітні. З приводу інформації, розміщеної на сайті й названої Рінатом Ахметовим неправдивою, позов було подано до Лондонського суду. Видавці називали це бажанням заплутати процес, адже діставатися за кордон свідкам доводилося власним коштом. Були й такі, що вбачали в діях українського політика недовіру до вітчизняного судочинства.

Адвокат мільярдера в поширеному тоді прес-релізі пояснював ситуацію так: «Пан Ахметов подав вказаний позов у високий суд для того, щоб захистити високу репутацію бізнесмена і політичного лідера». А його американські юристи відзначали: «Пан Ахметов доручив нам застосовувати рішучі дії проти осіб, які публікують брехливі й наклепницькі заяви про нього, його сім’ю і бізнес. І робити це незалежно від того, де ці особи перебувають. Нам доручено вирішувати такі справи в суді, де можуть забезпечити максимально повну і прозору юридичну процедуру».

Благодійність — це поклик серця

Проте ані прихильники бізнесового таланту Ріната Ахметова, ані його противники не зможуть заперечити одного — це справжній меценат. За його гроші відновлюють храми й історичні пам’ятки, купують ліки та обладнання. Благодійний фонд «Розвиток України» фінансує чимало програм, спрямованих на збереження здоров’я нації, покращення рівня освіти, збереження культурного спадку наших співвітчизників. Чимало коштів витрачається й на так звану адресну допомогу — коли необхідну руку підтримки простягають людині, яка через надзвичайні обставини опинилася у скрутному становищі. Торік фондом на благодійність витрачено понад 66 мільйонів гривень (для порівняння: у 2006-му — близько 27 мільйонів). Майже половина зазначеної суми витрачена у рамках діяльності програми «Здоров’я нації».

Благодійність — це уміння почути чужий біль, —- вважає Рінат Ахметов, — це уміння розділити його. Благодійність — це системна боротьба з системними проблемами.

Рінат Ахметов запевняє, що займається меценатством за покликом серця. Саме тому, судячи з його слів, він пішов і в політику. Принаймні в лютому 2006-го у Донецькому драмтеатрі з його вуст лунали такі слова:

— Сьогодні модно боротися проти багатих. А я хочу, щоби всі багаті люди України разом із урядом об’єдналися і перемогли бідність. Наше завдання, щоби в Україні не було бідних. Тільки тоді вона стане справді багатою країною.

Ймовірно, політик Рінат Ахметов дійсно може допомогти нашій країні стати процвітаючою дієвіше, аніж бізнесмен. Однак у сесійному залі його можна побачити вкрай рідко. Коли на брифінгу, присвяченому річному звіту фонду «Розвиток України», журналісти запитали, чому він не ходить на роботу в парламент, Р. Ахметов відповів: «Це не стосується благодійництва».

Надія СМІЯН.

Депутатська зарплатня — на благодійність

Загальна сума сукупного доходу народного депутата Ріната Ахметова торік становила понад 100 мільйонів. Про це повідомив «Інтерфакс-Україна», з посиланням на прес-секретаря депутата Олену Довженко.

Ця інформація відображена в декларації про доходи, зобов’язання фінансового характеру і майновий стан державного службовця, яку Рінат Ахметов подав у відповідні органи в установлений законодавством термін.

Прес-секретар уточнила: в загальну суму увійшли доходи від відчуження цінних паперів і корпоративних прав — більш як 99 мільйонів, подарунки — майже мільйон і зарплата — 167,55 тисячі гривень. До речі, зарплатню народного депутата за минулий рік Рінат Ахметов у повному обсязі перерахував на благодійні цілі.

Згідно з декларацією, депутат володіє двома квартирами загальною площею 1242 квадратні метри і гаражем (61 квадратний метр).