Інвестиції в українське машинобудування мають дуже гарну перспективу, переконаний народний депутат України Олександр Савчук (на знімку). На його думку, укрупнення і злиття машинобудівних підприємств — процес неминучий і відбиває світові тенденції. «Гадаю, це правильно, — заявив під час прес-конференції в Маріуполі депутат. — Причому повинне бути не лише укрупнення, а створення фінансово-промислових груп. Наприклад, ми (ВАТ «Азовмаш») зараз замислилися про власний банк. Розуміємо, що потрібен власний фінансовий інструмент, який би оперував нашими можливостями, і ми б планували на десяток років наперед інвестиції».

«Азовмаш» налаштований на активне збільшення виробничих потужностей. «Ми сьогодні готові придбати кілька підприємств, які нам необхідні для подальшого замикання кола, для більш повної вертикальної інтеграції. Наприклад, я б із задоволенням розглянув пропозицію про купівлю ще якогось вагонобудівного заводу: Стахановського, «Дніпровагону»... Або Кременчуцького сталеливарного. Але ніхто не продає, на жаль. А якщо й продає, то шлях довгий і тернистий», — додав О. Савчук. Створюючи вертикально інтегроване виробництво, підприємство захищає себе від монопольних постачальників, що дає змогу, з одного боку, «правильно сформулювати ідею і ціни», з другого — забезпечити необхідні обсяги виробництва.

До кінця року «Азовмаш» планує виготовити товарної продукції на суму 5 мільярдів гривень. Це приблизно на чверть більше, ніж у попередній рік. У тому числі буде випущено 11,7 тисячі вантажних вагонів і платформ, до 14 тисяч тонн зросте випуск виробів важкого машинобудування, до 500 тисяч тонн — виплавка рідкої сталі. Таких темпів зростання підприємство, яке днями відзначає 50-річчя, не знало за всю історію. Портфель замовлень заповнений на два роки наперед. «Якщо раніше ми бралися за все, то сьогодні маємо можливість обрати прибутковіші для нас, ефективніші, наукомісткіші вироби», — пояснив народний депутат. Збільшується обсяг капіталовкладень в оновлення виробництва: в 2008-му на ці цілі буде витрачено суму, вдвічі більшу, ніж у 2007-му.

— Складнощі полягають у тому, що понад 80 відсотків нашої продукції ми експортуємо, — відзначив О. Савчук. — І не зовсім нормальне становище з повернення ПДВ обмежує розвиток, так само, як і розвиток багатьох експортерів. Тоді як основні конкуренти — Росія, Китай — розвиваються потужно, з великою державною підтримкою. Ми за те, щоб дотримувалися хай недосконалі, але вже існуючі закони економічного блоку. Для нас не питання наповнити портфель замовлень на найближчі два роки. Але дуже складно оцінити динаміку зростання цін, динаміку зростання собівартості продукції. Тому обмежуємося не такими вже й довготривалими контрактами. Однак попит на нашу продукцію високий, і в найближчій перспективі не бачу жодних причин, щоб він знизився.

Донецька область.