Приведення обсягів та напрямів підготовки кадрів у відповідність до потреб економіки обговорили під час «круглого столу», організованого Комітетом з питань соціальної політики та праці.

За словами голови комітету Василя Хари, упродовж останніх років ринок праці в Україні розвивається під впливом сприятливих макроекономічних тенденцій — позитивної динаміки зростання ВВП, активізації інвестиційної політики, проведення послідовної активної політики у сфері зайнятості населення. Зокрема, чисельність зайнятого населення віком 15—70 років у 2007-му збільшилася, порівняно з 2006 роком, на 174,3 тис. осіб і становила 20,9 млн. осіб. Рівень зайнятості за цей період підвищився з 57,9% до 58,7%. Зростання зайнятості відбулось як серед міського, так і серед сільського населення.

Крім того, кількість громадян віком 15—70 років, які не мають постійної роботи, у 2007-му зменшилася, порівняно з 2006 роком, на 97,4 тис. осіб, що становить 1,4 млн. осіб. Рівень безробіття, визначений за методологією МОП, знизився за цей період з 6,8% до 6,4% економічно активного населення. Але водночас рівень зайнятості залишається низьким порівняно з рівнем зайнятості у багатьох країнах Євросоюзу. Зростання зайнятості стримується, зокрема, незадовільними умовами праці, низьким рівнем заробітної плати працівників, а також невідповідністю професійно-кваліфікаційного рівня робочої сили потребам економіки та ринку праці.

«Сучасний ринок праці характеризується наявністю диспропорції між попитом та пропозицією робочої сили, зокрема дефіциту робітничих кадрів на більшості підприємств. Нестача кваліфікованих кадрів може гальмувати розвиток виробництва вже у найближчі роки», — наголосив народний депутат.

Учасники «круглого столу» рекомендують парламенту прискорити прийняття у новій редакції законопроекту про внесення змін до закону «Про зайнятість населення». Кабінету Міністрів прискорити розроблення та подання на розгляд Верховної Ради законопроектів про професійний розвиток працівників і про Державну програму зайнятості населення на 2009—2011 роки.

* * *

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією не підтримує законопроект про внесення змін до закону «Про прокуратуру» (щодо погодження кандидатур).

Проектом пропонується вилучити норму із чинного закону, відповідно до якої Генеральний прокурор повинен погоджувати кандидатури на посаду прокурора Автономної Республіки Крим з Верховною Радою АРК.

Члени комітету підтримали ідею призначення підпорядкованих прокурорів, у тому числі прокурора Автономної Республіки Крим, безпосередньо Генеральним прокурором України без погодження з відповідними представницькими органами, оскільки це «сприятиме втіленню на практиці принципу незалежності прокуратури та здійснення нею своїх повноважень незалежно від будь-яких органів державної влади». Проте реалізація положень проекту можлива «лише за умови попереднього внесення відповідних змін до Конституції Автономної Республіки Крим», зазначили народні депутати.

Крім того, статтями 85 та 135 Конституції України «встановлено особливий порядок прийняття Конституції АРК та внесення змін до неї, згідно з яким Верховна Рада України не може змінювати цей нормативно-правовий акт на власний розсуд, без прийняття відповідних змін Верховною Радою Автономної Республіки Крим». Тож за підсумками обговорення члени комітету ухвалили рішення про відхилення законопроекту. Відповідний висновок направлено до профільного комітету.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

Голова Комітету з економічної політики Олександр Ткаченко працює над законопроектами, які буде внесено на розгляд Верховної Ради.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.