Комітети Верховної Ради України за цей період розглянули близько 4,3 тис. звернень громадян, депутатські фракції — 2,2 тис. У структурних підрозділах апарату Верховної Ради України розглянуто 14,9 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян, з яких 13,8 тис. опрацьовано у відділі з питань звернень громадян апарату Верховної Ради України.

У січні—березні поточного року відбулося помітне зростання кількості звернень громадян з питань праці. За цей період до парламенту надійшло 1,2 тис. листів такого змісту, що на 719 більше, ніж за аналогічний період 2007 року. Актуальними залишаються скарги дописувачів на невиплату заробітної плати, непроведення розрахунку в разі звільнення тощо.

Майже половина пропозицій, заяв і скарг громадян (9,6 тис., або 45,9 відсотка) надійшла від соціально незахищених верств населення. Зокрема, до парламенту звернулися 3,6 тис. пенсіонерів, осіб похилого віку; 1,8 тис. інвалідів загального захворювання; 1,1 тис. інвалідів Великої Вітчизняної війни; 603 учасники війни; 592 ветерани праці; 542 особи — діти війни; 458 багатодітних сімей та одиноких матерів; 423 ліквідатори та постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС; 249 учасників бойових дій.

Загалом у зверненнях громадян, що надійшли до Верховної Ради України протягом першого кварталу цього року, порушено близько 23,3 тис. питань.

У тематичній структурі отриманої кореспонденції переважають питання забезпечення законності та охорони правопорядку (33,7 відсотка від загальної кількості).

Питання соціального захисту та пенсійного забезпечення населення посідають друге місце. Упродовж січня—березня 2008 року їх надійшло майже 4,7 тис., або 20,1 відсотка, від загальної кількості.

З початку року до Верховної Ради України надійшло 1,8 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян з питань житлово-комунального і шляхового господарства (7,3 відсотка). Переважно звертаються з приводу забезпечення їх соціальним житлом.

У парламенті розглянуто 1,6 тис. звернень громадян, які містили відгуки на події в країні, про роботу Верховної Ради України, діяльність народних депутатів України, Президента України та Кабінету Міністрів України (6,7 відсотка). Дописувачі переконані, що країні необхідна стабільність та злагодженість роботи всіх гілок влади.

Крім цього, громадяни зверталися також з питань праці (5,3 відсотка); реформування економіки, ринкових відносин, підприємництва, приватизації, політики цін і податків (4,9 відсотка), інших проблем політичного, економічного та культурного життя держави.

Пропозиції, заяви і скарги громадян розглядалися згідно з чинним законодавством і надсилалися для вирішення порушених у них питань до відповідних органів державної влади, місцевого самоврядування, прокуратури, суду та систематично аналізувалися. Звернення, що містять пропозиції стосовно вдосконалення законодавства, вивчалися в комітетах Верховної Ради України.

Упродовж січня—березня 2008 року у Верховній Раді України на особистому прийомі побували 1,9 тис. осіб, у тому числі до парламентських комітетів звернулися 124 особи, до депутатських фракцій — 88 осіб.

Згідно з відповідним розпорядженням Голови Верховної Ради України у приймальні Верховної Ради України відбулося 12 особистих прийомів громадян головами, заступниками та членами парламентських комітетів, народними депутатами України, головами та уповноваженими представниками депутатських фракцій.

Відповідно до інформації, наданої секретаріатами депутатських фракцій, з початку поточного року до народних депутатів України, їх помічників-консультантів звернулися 71,7 тис. виборців. Розглянуто майже 30 тис. письмових звернень, проведено 7,1 тис. особистих прийомів та 33,2 тис. зустрічей.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.