Купували по мінімуму, платили — по максимуму

На ринках Тернопільщини було не проштовхнутися. На Великдень у батьківському домі заведено збиратися усій великій родині, тож він має бути прибраним, а стіл — щедрим. Цього року на це потрібно коштів у кілька разів більше, ніж торік. Кілограм свинини — від 35 до 55 гривень, яловичина — у межах 30—35. Пристойну ковбаску менш як за 40 гривень не купити. Дорого обійшлися домашня випічка, сметана, сир, масло, яйця. Шокували ціни на овочі та фрукти: кілограм моркви — 8 гривень (торік — 1,5—2), буряка — 6—7 (торік — 2), капусти — 10 (торік — 3), у 2,5—3 рази подорожчали цитрусові та банани. Сусідка підрахувала, що лише голубці на її родину коштували 60—70 гривень, а загалом у тисячу гривень на свята ледь уклалася. Олія, незважаючи на запевнення згори, що ціни ось-ось впадуть, зафіксувалася на рівні 12—14 грн. за літр.

Додайте до цього зростання з початку року тарифів на водопостачання і водовідведення — на 30 відсотків, тепло і гарячу воду — на 18, а квартплату тернопільські жеки вимагають збільшити удвічі(!). За рівнем середньомісячної зарплати Тернопільщина ось уже кілька років посідає останнє місце в Україні.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.

...А їли — менше

Майже щотижня на продовольчих ринках доводиться спостерігати подорожчання товарів. За офіційною статистикою, лише в березні ціни на ринках найбільших міст області в півтора разу перевищили відповідні минулорічні показники. Несподіваним для багатьох стало подорожчання овочів. Утричі більше тепер коштує морква, капуста, цибуля, буряки. Вартість кілограма свинини доходить до півсотні гривень. Не відстають від таких темпів і інші м’ясопродукти.

Попри те, що ціни першого кварталу порівняно з минулорічними виросли майже на сорок відсотків, загальний обсяг реалізованої продукції зменшився на 23 мільйони гривень. Отож подоляни за харчі платили значно більше, а їли — менше.

Відновленню традиційного раціону не допомогло й підвищення доходів населення. Проти минулорічного лютого середня зарплата в краї зросла на 466 гривень.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.

Вони все-таки зростають

Протягом останнього місяця на Чернігівщині не карколомно, але все ж зростають ціни практично на всі групи товарів. При цьому, найбільш суттєво подорожчали м’ясо птиці — на 20,8, цукор — на 19,6, олія соняшникова — на 10,6 відсотка.

В облдержадміністрації 10 квітня відбулася зустріч керівництва облдержадміністрації з основними виробниками продовольчих товарів та представниками торгівлі, на якій обговорили проект меморандуму про взаєморозуміння.

Певну роль ця нарада відіграла. Зростання вартості хліба призупинено. Зокрема, паляниця «Дарницького» зафіксувалася на ціні 2 гривні 32 копійок (коштувала місяць тому 2,25 гривні). Батон продається по 2 гривні 10 копійок без зміни. На 10 копійок зросла ціна здоби.

...На чернігівському ринку «Нива» протягом місяця зростала ціна на м’ясні, ковбасні вироби. Так, свинина нині продається за 45,5 гривні (було 40), телятина — за 40 (було 35), сало — за 25 (було 18).

Впала вартість яєць, молока (місяць тому останнє коштувало 3,5 гривні за літр, а нині 3 гривні).

Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.