Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк у День пам’яті жертв катастрофи і героїзму європейського єврейства закликав вшанувати пам’ять жертв Голокосту.

Зокрема, він звернувся з посланням до українців. «Допоки жива людська пам’ять, трагедію Голокосту слід згадувати із соромом і жахом. Людство мусить не забувати про мільйони ні в чому неповинних євреїв і представників інших меншин, про чоловіків, жінок і дітей, яких було знищено варварськими методами, і віддавати їм належну шану. В ті часи понад півтора мільйона українських євреїв було знищено нацистами. Було втрачено сотні єврейських громад, які упродовж століть збагачували національне життя України. Нікому не може бути дозволено применшувати кількість жертв Голокосту», — зазначив глава українського парламенту.

Крім того, він переконаний: людство не має забувати, що нацистські табори смерті починалися з ненависті, забобонів й антисемітизму. А пам’ятаючи про витоки зла, завжди протистояти спробам розпалити ненависть і міжнаціональну ворожнечу. «Пам’ять про Голокост необхідна нам, щоб наші діти ніколи не були жертвами або байдужими спостерігачами проявів ворожнечі. Тепер, коли Голокост відходить у минуле, нинішнє покоління має продовжити естафету пам’яті і відстоювати гідність людини. Темою цього дня має стати вічна пам’ять і зобов’язання докласти зусиль до недопущення геноцидів і злочинів проти людяності», — йдеться у зверненні Голови Верховної Ради.

Українці, на його переконання, які пережили Голодомор 1932—1933 років і знають важкий біль геноциду, завжди свято зберігатимуть пам’ять про загиблих євреїв під час Другої світової війни. «І висловлюють свої щирі співчуття всьому світовому єврейству», — додав Арсеній Яценюк.