Активну участь у Весняній толоці беруть закарпатські депутати усіх рівнів. У рамках цієї акції вони проводять «Депутатську толоку».

Тільки у День довкілля на неї вийшло понад 70 відсотків депутатів, — каже голова обласної ради Михайло Кічковський (на знімку). — Не залишилися осторонь й депутати попередніх скликань. Залучили ми до справи й студентів та учнів, громадськість. Того дня посаджено понад 60 тисяч дерев та декоративних кущів. Загалом озеленено 55 гектарів лісовідновлень, ліквідовано понад 450 стихійних сміттєзвалищ, упорядковано та облаштовано 16 скверів і парків, територій, що прилягають до адмінбудинків рад. Закладено 44 депутатські алеї. Прикметно, що в кожному районі акція має свої цікавинки.

Від Ужка до Ясіня, а саме ці гірські перевали ніби окреслюють географічні координати краю, громаду і владу об’єднало спільне прагнення — зробити міста, села, домівки ще кращими, привітнішими, затишнішими.

У Мукачевому та Мукачівському районі висаджено близько 15 тисяч дерев у скверах, парках, дитячих і спортивних майданчиках та біля шкіл, впорядковано міські й сільські кладовища, озеленено 18 кілометрів автотраси Мукачево—Чоп, очищено узбіччя та кювети. Працівники міськвідділу внутрішніх справ заклали на його території фруктовий сад.

У школах Ужгородського району у рамках толоки проведено акцію «Посади дерево і збережи його». У селі Середньому разом з його мешканцями працювали заступник голови облради Василь Брензович, депутати Віталій Ящищак, Михайло Попович, Олександр Антал, Володимир Вашко, Анатолій Колібаба, голова райради Михайло Фединець. У селі Калинах Тячівського району, за словами голови районної ради Василя Кушілки, спільно з сільськими депутатами на толоку вийшло все село.

З ініціативи голови Іршавської районної ради Петра Станка толока стала спільним святом для всіх мешканців, бо ввійшла у русло підготовки до Великодня. Серед цілої низки заходів, проведених у її рамках, депутати райради та колектив районної держадміністрації приїхали в державне підприємство «Довжанське лісомисливське господарство», яке очолює депутат районної ради Василь Ледней. Спільно з працівниками господарства, педагогами й учнями шкіл цього селища посадили в урочищі «Малильово» 2600 деревцят клена, ясена, дуба й бука. Наймолодші учасники толоки отримали сувеніри. А для всіх інших подякою був виступ селищного вокально-інструментального ансамблю «Боржава», яким упродовж десятків років керує заслужений працівник культури Василь Гичка. Завершила концерт відома пісня композитора Михайла Машкіна, котрому Довге стало батьківщиною, «Верховино, мати моя». В районному центрі закладено депутатську каштанову алею. Має там своє деревце й депутат райради кількох попередніх скликань, делегат Першого з’їзду Народних Комітетів Закарпаття Василь Звонар. Міські депутати разом зі своїм головою Іваном Палінчаком та виборцями посадили під час толоки майже 5 тисяч дерев.

У селі Гут Берегівського району закладено цілий парк, у Боржавському лісництві його працівники розповіли учням про дикоростучі рідкісні рослини та первоцвіти, які ростуть тут і охороняються законом.

У Рахові депутатська толока розпочалася у парку відпочинку біля пам’ятника Тараса Шевченка. Окрім депутатів обласної ради Марії Дімич та Василя Дряшкаби, голови райради Івана Сурмачевського та районних депутатів, дерева тут висаджували священик місцевого греко-католицького храму декан Рахівського деканату Василь Носа, уродженець міста директор закарпатської філії «Кредобанку» Микола Бережанський.

Депутат обласної ради Іван Качур у своєму рідному селі Туриці Перечинського району посадив навколо стадіону 60 яворин. Депутат Виноградівської районної ради Михайло Довжанин власним коштом придбав 300 саджанців тополі та берези, які були висаджені на одній з вулиць міста.

Для мешканців Хуста предметом особливої уваги стало закладання парку на Красному полі, де встановлено меморіал захисникам Карпатської України. Цей святий для закарпатців куточок збагатився майже трьома тисячами саджанців дерев та кущів. Спільно з депутатами працювали на закладанні Парку слави і скорботи працівники державного підприємства «Хустське лісодослідне господарство», а також його колишній керівник, а нині начальник обласного управління лісового господарства Валерій Мурга. Ростуть тут деревцята й заступника голови обласної ради Михайла Мартина, депутата облради Івана Чейпеша й авторів цих рядків.

Збагатилися зеленим золотом під час депутатської толоки й інші райони області. Прикрашали ним Верховину й депутати облради Михайло Лакатош, Василь Гурзан, Василь Цар, Іван Ледіда, Василь Кручаниця, керуючий справами виконавчого апарату облради, депутат Міжгірської райради Віктор Бульчак та десятки інших. А ті, хто не встиг ще це зробити, теж не спізнився. Весняна толока триває.

Анна РОМАНЕНЧУК, Іван ГУДЗОВАТИЙ.

Закарпатська область.