Ось уже понад три роки Сумщина перебуває у хвилях «кадрового цунамі». Відлік почався відразу після останніх президентських виборів. Відтоді кадри, передусім в районах, перелопачуються, як вареники у номенклатурній макітрі. Так, з 2005 райони очолювали медики, вчителі, колишні ротні інтенданти та просто «хороші» люди (див. «Голос України» від 31.03.05 «Захистіть нас від... «квоти»). Як результат — через міжусобиці чотири потужні райони вже кілька місяців залишаються без чільників виконавчої влади.

Аналогічна ситуація, на жаль, і на найвищому обласному рівні. Тут за кадрову вервечку смикають уже не місцеві «правдолюбці», а їхні старші побратими зі столичною пропискою. За останні три роки змінилося п’ять виконуючих обов’язки чільника області. Новопризначений керманич Микола Лаврик уже обіймав цю посаду у 2005 році.

Звільнення його попередника Павла Качура сумчани сприйняли, як грім серед ясного неба. Принаймні про це йдеться у відкритому листі громадськості Сумщини до Президента. У посланні висловлюється переконання: таке рішення прийняте через «викривлену інформацію або ж її брак, а невмотивованість звільнення породжує неоднозначні думки щодо вивіреності стратегії та методів кадрової політики у команді глави держави...».

На відміну від двох своїх попередників (у тому числі й «новопризначеного». — Авт.), які виводили область із соціально-економічної скрути здебільшого у переможних зверненнях (див. «Голос України» від 08.12.06 «Мистецтво доїння бичків або Як Сумщину в лідери виводили».), Павло Качур був байдужий до епістолярного жанру і волів підкріплювати свій професіоналізм конкретними справами. На цьому наголошується у відкритому листі до Президента. Чільник області напрацював і презентував інвестиційний план розвитку регіону — реальний, амбітний і цікавий для інвесторів, приділяв увагу формуванню позитивного іміджу регіону тощо. Завдяки цьому вирішено чимало проблем: відновлено роботу «заморожених» колись підприємств, поліпшено якість медичного обслуговування і освіти, приділено увагу потребам соціально вразливих верств населення.

Водночас у листі звернено увагу на те, що при Павлові Качуру на Сумщині вперше за роки незалежності розробили реальний перспективний план соціально-економічного і культурного розвитку регіону до 2017 року. У зверненні сумчани називають відставку свого чільника «однією з найбільших стратегічних президентських помилок» і просять повідомити причину відставки здібного організатора. З цього приводу в регіональних ЗМІ існує безліч здогадок і припущень. Одні переконані, що Миколу Лаврика повернули для розчищення плацдарму перед черговими президентськими виборами, інші стверджують, що нового-старого чільника призначили як противагу непомірним політичним амбіціям соратників по коаліції. Обидві версії не позбавлені логіки, однак на даному етапі вони, так би мовити, допоміжні. Найвірогіднішою називають третю — помста з боку «головного технічного працівника» секретаріату Президента за відмову Павла Качура перейти до новоствореної партії. Її, якоюсь мірою, публічно підтвердив сам екс-голова під час представлення нового в. о голови Сумської облдержадміністрації:

— Я ніколи не був зручним для центральної влади, тому що не виконував команду «Фас!» і не облизував спину нижче пояса, — сказав Павло Качур.

Під відкритим листом на захист, вже колишнього, керманича області підписалася майже сотня представників громадських і політичних організацій та трудових колективів підприємств Сумщини. Збір підписів триває.