До секретаріату Голови Верховної Ради щоденно надходить чимало листів від наших співвітчизників із різноманітними скаргами, проханнями, пропозиціями. От, приміром, мешканець селища Слобідка Кодимського району, що на Одещині, Володимир Гроза наполягає, що в країні назріла нагальна потреба провести всеукраїнський референдум. Він звернувся до Арсенія Яценюка з проханням посприяти в тому, щоби його голос почули пересічні громадяни, адже від їхньої позиції, вважає член президії Кодимської районної ради ветеранів Одеської області, залежить, як утілюватимуться у життя доленосні для країни реформи.

Зокрема, він пише: «Враховуючи політичну ситуацію, яка традиційно складається після кожних виборів до Верховної Ради протягом 17 років, і повертаючись до історії козацького гетьманату кінця XVІ—початку XVІІ століття, коли Україна не мала своєї державності, а була практично військовим козацьким об’єднанням під покровительством то руського царя, то турецького хана, то шведського або польського королів, або кримського хана Герея, який писав і казав нашим гетьманам, що вони п’ють кров один одного і свою особисту в боротьбі за гетьманську булаву, вважаю, що ми з цієї історії так нічого й не навчилися».

Верховна Рада V і VІ скликань, обрана за пропорційною схемою, грубо порушує ст. 24 чинної Конституції, де записано, що громадяни України мають рівні конституційні права та свободи, є рівними перед законом і нікого не можна обмежувати з політичних, релігійних чи інших ознак, — пише Володимир Гроза. А, на його думку, чинне законодавство, прийняте Верховною Радою та підписане Президентом, грубо порушує ст. 71 чинної Конституції, де записано, що вибори до органів державної влади та місцевого самоврядування є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування, а виборцям гарантується вільне волевиявлення. Вибори на пропорційній основі обмежують громадськість у праві висувати кандидатів у депутати всіх рівнів, а також можливості самоврядування та дозволяють партійним структурам кланово діяти в своїх інтересах, — стурбований автор листа. Таким чином, він вважає, що серед депутатів Верховної Ради попереднього чи нинішнього скликань немає жодного, кого можна було б назвати народним, бо народ їх не обирав. Крім інших порушень, пропорційна система позбавляє громадян також можливості спілкуватися з депутатами Верховної Ради, які не обиралися на округах і не мають своїх округів.

Наслідком цього, переконаний Володимир Гроза, стала нинішня ситуація в парламенті — за теревенями про НАТО та статус другої державної мови блокується робота законодавчого органу, створюється політична нестабільність у країні. Чинна Конституція, прийнята Верховною Радою за одну ніч і написана свідомо депутатами під свої особисті інтереси, є парадоксально недосконалою і потребує внесення змін і доповнень на всенародному референдумі, вважає автор послання. На його думку, в цьому волевиявленні має бути проголосовано декілька питань. Приміром, народ України має визначити, яку республіку ми будуємо — президентську, парламентську чи змішану? Також на референдумі, переконаний автор листа, слід вирішити, скільки народних обранців має бути в парламенті, умови їхньої праці та рівень зарплатні. Не менш важливе питання, вирішальне слово в якому, на думку Володимира Грози, належить пересічним українцям, — реформа судової гілки влади. Він також вважає за необхідне дізнатися думку народу з приводу закону про Президента як гаранта Конституції, визначення його прав і обов’язків та кількісного складу секретаріату. До переліку можливих запитань для референдуму також пропонується зарахувати закон про Кабінет Міністрів, про прокуратуру та її діяльність тощо.

Наостанок Володимир Гроза зауважив: демократія в нашій країні має бути корисною для народу і держави і не повинна переростати в анархізм.