Останньої декади квітня 2008 року виповнилося 10 років від часу заснування Монетного двору Національного банку України. Він є складовою частиною Банкнотно-монетного двору НБУ — одного з наймолодших і найпотужніших у Східній Європі підприємств із завершеним циклом виробництва паперових і металевих грошових знаків та іншої високозахищеної продукції.

Перше десятиріччя Монетного двору Національного банку України — це період його становлення, час пошуків свого місця на ринку і свого творчого обличчя, роки напруженої праці і щасливі миті перших успіхів.

— Створений на межі тисячоліть Монетний двір Національного банку України з перших кроків своєї діяльності заявив про себе як підприємство ХХІ сторіччя, якому притаманні найтиповіші ознаки нового часу — динамічність розвитку, висока технологічність, бездоганна якість виготовлюваної продукції, перспективний погляд у майбутнє, — каже генеральний директор Банкнотно-монетного двору Руслан Арешкович. — Розробляючи плани подальшого розвитку, ми враховуємо кращий світовий досвід і прагнемо зберегти та розвинути специфіку нашого — вітчизняного — виробництва грошових знаків.

Зростають не лише кількісні показники, а й якісні. На це спрямований весь науково-технічний та інтелектуальний потенціал підприємства. На Монетному дворі НБУ постійно впроваджують нові технології. Серед них — оздоблення пам’ятних монет елементами у голографічному зображенні; виготовлення біметалевих монетовидних виробів з латентним (прихованим) зображенням; нанесення на поверхню монет дорогоцінного каміння; оздоблення монет елементами з різними видами матовості на рельєфній поверхні, що дає змогу акцентувати увагу на окремих деталях дизайну і робити його привабливішим. Нині освоюється нанесення локальної позолоти на серійні випуски пам’ятних монет.

Особлива гордість українських майстрів монетної справи — пам’ятні та ювілейні монети. Сьогодні в обіг введено понад 350 їх видів. Пам’ятні і ювілейні монети згруповано у 21 тематичну серію. Велику популярність у колекціонерів мають монети серій «Відродження української державності», «Духовні скарби України» «Видатні діячі України», «Спорт», «Флора і фауна», «Знаки зодіаку», «Княжа Україна»...

Відкарбовані в Києві монети впевнено прокладають собі шлях на міжнародний нумізматичний ринок. Національний банк став постійним учасником авторитетних міжнародних виставок, монетних конференцій і нумізматичних форумів.

Нині Монетний двір досяг проектних потужностей за всіма напрямами своєї діяльності. Нинішній пріоритет — якість виготовлюваної продукції.

Унікальне обладнання, новітні технології, висока кваліфікація працівників підприємства відкривають йому оптимістичні перспективи.