Схоже, на владному олімпі протистояння між главою держави і керівником уряду з підкилимних переросли в публічні. Минулого тижня прем’єр і бютівці завдали кілька важких ударів Президентові. Так, Юлія Тимошенко заявила, що уже в середині травня в парламенті буде створена тимчасова спеціальна комісія, яка має розробити нову редакцію Конституції. Понад те, у планах бютівців схвалити її ще до закінчення першої сесії і направити на розгляд КС, щоб восени затвердити остаточно.

Проте головні баталії розгорнулися у Страсну п’ятницю. Прем’єр вирішила остаточно домогтися свого і таки затвердила виконуючим обов’язки голови Фонду державного майна Андрія Портнова, усунувши від цих обов’язків Валентину Семенюк. Мало того, головне завдання нового чільника ФДМ — приватизація Одеського припортового заводу, попри застереження глави держави.

Але це тема, яка потребує окремого дослідження, а тому на цьому зупинятися не будемо. Приватизацію підприємства, яке будувалося у сімдесяті роки американцем Хаммером, оглядачі пов’язують із завищеними соціальними обіцянками Юлії Тимошенко. Незрозуміло, однак, що робитиме країна, коли ласих шматків промисловості не залишиться. Невже націоналізацію приватизованих підприємств?

Щоправда, того ж таки дня в інтерв’ю одному з телеканалів Юлія Володимирівна заявила, що хоче помиритися з главою держави і щоб демократична коаліція продовжувала працювати. Однак її слова розбігаються з позицією того ж таки Андрія Портнова, який у п’ятницю в передачі «Свобода» заявив, що «Президента немає»...

Хмари почали насуватися і на Генерального прокурора Олександра Медведька. БЮТ розпочав збір підписів за його відставку, оскільки головний законник країни опротестував обидва рішення Кабміну. І щодо усунення з посади Валентини Семенюк і призначення Андрія Портнова, і щодо приватизації Одеського припортового заводу. Уряд одначе відхилив обидва протести. Коли хочеться, можна?

Отож, за всіма ознаками, травень обіцяє бути гарячим і непрогнозованим. Привид широкої парламентської коаліції знову замаячив у будинку під куполом на Грушевського.