Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що переговори між урядами України та Російської Федерації, які відбулися в понеділок у рамках засідання Комітету з питань економічного співробітництва україно-російської міждержавної комісії, пройшли успішно і конструктивно.

Як повідомили в прес-службі Кабінету Міністрів України, про це вона заявила після зустрічі з російським прем’єром Віктором Зубковим.

Новину від Юлії Тимошенко про погашення Україною боргів Росії за газ Москва доручила вислухати вже майже віртуальному голові Кабміну. Менш ніж через десять днів Зубков складе свої повноваження, і новим російським прем’єром стане Володимир Путін. Тому від зустрічі не чекали проривів і серйозних домовленостей. У ході переговорів було підписано протоколи про виробничу кооперацію і про стратегічне співробітництво у 10 пріоритетних напрямках.

У числі цих пріоритетів Тимошенко назвала створення торговельного простору між двома країнами з урахуванням правил СОТ (Київ пообіцяв Москві допомогти з членством у цій організації), підписання довгострокової угоди про співробітництво з поставок газу до України і транзит газу через Україну до Європи на 10 років і більше, розвиток співробітництва в атомній енергетиці та ядерних матеріалах, у тому числі співробітництво в будівництві нових АЕС, у виробництві ядерного палива, в освоєнні родовищ урану і цирконію, про участь України в міжнародному центрі зі збагачення урану.

Віктор Зубков уперше побував у Києві в ранзі глави російського уряду. Раніше його візит неодноразово переносили. Він не їхав до Києва до остаточного врегулювання газової суперечки. І от у п’ятницю українська сторона повідомила, що переказала Росії мільярд доларів у рахунок газового боргу. У понеділок Зубков приїхав: «Це відкриває шлях для нашого солідного співробітництва, вибудовування довгострокових відносин, можливо, на 8—10 років наперед, зі зрозумілими, прозорими контрактами на транзит газу і його поставки до України, — сказав Зубков. — Усі питання практично знято, і сьогодні було відправлено останні транші».

На судні «Нафтогаз-67» знайшли всіх

На піднятому транспортно-буксирному судні «Нафтогаз-67» знайдено тіла 15 українських моряків. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Державної акціонерної компанії «Чорноморнафтогаз», яка є власницею судна.

Нагадаємо, роботи з підйому судна почалися 27 квітня о пів на першу ночі за київським часом. На 9.00 «Нафтогаз-67» піднято до рівня основної палуби. З 22 березня родичі моряків, які вважались зниклими безвісти, не втрачали надії, що ті врятувались і перебувають десь на островах... Після відкачування води з судна експерти оцінять його стан, у тому числі відносно латання пробоїни, відновлення плавучості й доставки на берег.

Полтавщина

Перекинулась цистерна з аміаком

На сортувальній гірці залізничної станції Гребінка під час маневрів перекинулася цистерна та пошкодилася інша з аміачною водою (20-відсотковий розчин аміаку) по 60 куб. м кожна. Через розгерметизацію витекла аміачна вода в межах 1,5 — 2 куб. м. Аварійна бригада відновлювального потяга станції Гребінка та співробітники МНС області зупинили витік аміачної води. На час аварії та її ліквідації всіх мешканців прилеглих будинків евакуйовано. У районній СЕС кажуть, що загрози життю та здоров’ю людей і забрудненню навколишнього середовища немає.

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.