До Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин надійшов на розгляд проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права громадян на безоплатну приватизацію земельних ділянок».

Законопроектом (реєстр. №2427) пропонується «запровадити правовий механізм, який дозволить забезпечити потреби громадян у одержанні земельних ділянок в межах нормативів, установлених Земельним кодексом, для ведення фермерського господарства, особистого селянського господарства, садівництва, будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів, безоплатну приватизацію таких ділянок».

Зокрема, передбачається покласти на Кабінет Міністрів відповідальність стосовно задоволення потреб громадян в одержанні земельних ділянок для цих потреб, що можуть бути безоплатно приватизовані відповідно до норм, визначених кодексом, та розробити за рахунок коштів держбюджету територіальні схеми розміщення необхідних для цього земель. Насамперед йдеться про виділення для цих цілей земель запасу, інших земель, що перебувають у державній та комунальній власності. Відповідно до законопроекту, «в разі, якщо відповідний орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування відмовили громадянину в передачі земельної ділянки у власність або залишили заяву без розгляду, такий громадянин може звернутись до іншого органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування чи до центрального органу виконавчої влади з питань регіонального розвитку з відповідною заявою щодо одержання іншої земельної ділянки або до суду для вирішення спору в судовому порядку».

Крім того, законопроектом передбачено, що центральний орган виконавчої влади з питань регіональної політики у місячний термін надаватиме громадянинові рекомендації щодо земельних ділянок, які можуть бути виділені для задоволення його потреб. Такі рекомендації, наголошується в пояснювальній записці, надаватимуться на основі матеріалів землевпорядкування, даних земельного кадастру, відповідних схем планування територій, а також територіальних схем розміщення земельних ділянок, що можуть бути надані громадянам для потреб ведення фермерського господарства, особистого селянського господарства, садівництва, будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів. Автор законопроекту — народний депутат Г. Смітюх — також пропонує, щоб територіальні схеми затверджувалися Верховною Радою АРК, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами за поданням, відповідно, Ради міністрів АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій після погодження з центральним органом виконавчої влади з питань регіональної політики.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.