Будинок Фонду держмайна України оголошено режимним об’єктом і його охороняє управління держохорони. Річ у тім, що глава ФДМ Валентина Семенюк-Самсоненко вчора заявила про спробу незаконного усунення її з цієї посади. Оцінивши ситуацію як «чергову рейдерську атаку з боку уряду».

Зранку в п’ятницю Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко прибула до ФДМ, щоб представити колективу Андрія Портнова як керівника Фонду. Глава уряду нагадала, що 6 лютого вже відстороняла Валентину Семенюк-Самсоненко від виконання обов’язків глави Фонду й призначала виконуючим обов’язки Андрія Портнова. Однак це розпорядження Кабміну на наступний день було зупинено Президентом з одночасним поданням у Конституційний Суд.

Тимошенко повідомила, що 17 квітня Конституційний Суд відмовив у відкритті виробництва у справі стосовно подання Президента про законність звільнення старих керівників Фонду і призначення нових. «Але в ту хвилину, коли КС розглядав цю справу, Президент відкликав подання і скасував свій указ. А через декілька годин видав новий указ, яким знову поновлював пані Семенюк на роботі», — повідомила прем’єр.

«З огляду на те, що ці дії були незаконними, Окружний адмінсуд Києва ухвалою від 24 квітня зупинив указ Президента і щодо пані Семенюк, і щодо призначення нових керівників Фонду держмайна, а також зупинив всі накази Семенюк, що перешкоджають чесній, прозорій приватизації Одеського припортового заводу», — зазначила Юлія Тимошенко.

У відповідь Семенюк-Самсоненко заявляє, що адміністративні суди не мають права приймати такі рішення. Президент України знову став на її бік. А в Кабміні вирішили не штурмувати будинок ФДМ, який наводнили вчора «люди в цивільному» з держохорони. Портнов приступив до роботи в одному з кабінетів у будинку уряду. І заявив, що першим його рішенням буде приватизація Одеського припортового заводу. Коли верстався номер, стало відомо, що Президент знову своїм указом зупинив приватизацію цього об’єкта.