«Робити Конституцію без парламенту, я переконаний, це неправильний і політичний, і тактичний хід. Нам треба поважати демократичний парламентський інститут. З іншого боку, ми не можемо сьогодні нехтувати, як це було в 2004 році, населенням, виборцями», — на цьому наголосив Президент Віктор Ющенко під час щоквартальної прес-конференції.

Глава держави, зокрема, зауважив, що нині слід думати над ефективною системою балансів влади, а не над зміною форми правління.

Президент висловив переконання в тому, що реформування Основного Закону має відбуватися через роботу Національної конституційної ради. А «протягування» нового варіанта такого важливого документа через створення в парламенті тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань підготовки й опрацювання проекту змін до Конституції, на думку чільника країни, — це спроба «знову змінювати Основний Закон за спинами людей», повідомляє прес-служба глави держави.

— Ця дорога злочинна, — сказав Президент, — і я переконаний, що спроби знову завести ТСК в парламент — це авантюрні спроби, які не мають жодної перспективи. Я абсолютно щодо цього спокійний. Ця авантюра більше вже не пройде.

Глава держави погодився з висновком низки європейських інституцій: політична криза в Україні спричинена «насамперед недолугим і передчасним реформуванням Конституції». Усе суспільство також сходиться на тому, що Основний Закон «потребує системних змін», які стосуватимуться не лише трикутника «Президент — парламент — уряд», а й удосконалять багато розділів.

Під час прес-конференції Віктор Ющенко закликав уряд та Національний банк виробити ефективні антиінфляційні заходи. Того, що вже вжито, він вважає недостатньо.

— Мені хотілося б бачити більш узгоджену і менш політизовану роботу всіх національних інституцій, — сказав Президент. — Нам треба серйозно допрацювати на прагматичному, галузевому рівні, політично підтримати новий, ефективний засіб боротьби з інфляцією.

Нині рівень інфляції становить десять відсотків. Таку ситуацію керманич країни назвав «жовтою карткою для уряду». Однак боротьбу з інфляційними процесами «ручними методами» Віктор Ющенко вважає неприпустимою і помилковою. Натомість він наголосив: боротьба з інфляцією передусім починається з формування «реалістичного державного бюджету», а також відмови від політики адміністративних обмежень.

Зачепив Президент і тему приватизації. На його думку, вона має проводитися на підставі визначеної концепції на найближчі три—п’ять років. Нинішня ж приватизація, вважає В. Ющенко, має стихійний характер і нагадує главі держави «сезонний розпродаж у київському універмазі». За даними Президента, у власності держави залишилась критична частина активів підприємств — 79 відсотків національних активів приватизовано.