Художниця-писанкарка із селища Млинів Ніна Августін (на знімку) уже чимало років розписує писанки до Великодніх свят. І робить це традиційно волинським розписом різною технікою. Тут і писанки, зроблені бджолиним воском, і шкрябанки з орнаментами природи, і мальованки з квітковими сюжетами, і крапанки з кількома фонами. Зацікавилася якось майстриня текстильною писанкою — і ця спроба також їй вдалася.

Що стосується секрету довголіття цих диво-витворів, то він, на її думку, простий: яйце слід варити не менше години на маленькому вогні, щоразу як вода википає, необхідно її доливати. Але не холодну, а теплу, тоді яйця не будуть тріскатися. Найдавнішим натуральним писанкам Ніни Августін уже по двадцять років. Загалом, каже майстриня, вони можуть прожити, не зіпсувавшись, і сто років. Головне, не завдавати їм механічних пошкоджень.

— Секрет довголіття писанок я перейняла від старожилів, — каже пані Ніна. — Недавно моя внучка Настуня ненароком розбила одну з двадцятирічних писанок. Виявилося, всередині яйце зовсім порожнє, а його стінки вдвічі товстіші від звичайних. Ось вам і секрет довговічності. А майстерність розпису — це вже як кому Бог таланту дасть. Головне — спробувати. І тоді неодмінно відчуєте, яка то захоплююча справа.

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.