За офіційною статистикою, нині на обліку в медичних закладах перебувають до 900 тисяч хворих на алкоголізм, але реальна їх кількість у 3—5 разів вища. Про це під час прес-конференції на тему «Проблеми алкоголізації населення та якості спиртних напоїв в Україні» повідомив народний депутат України, голова правління фонду «Здоров’я для всіх» Сергій Шевчук.

І ситуація тільки погіршується, адже разом зі щорічним зростанням виробництва алкогольної продукції зростає й кількість споживання алкоголю на душу населення. Тож щорічно контингент хворих на алкоголізм поповнюють нові 50 тисяч осіб. А в окремих регіонах країни серед груп населення віком від 25 до 50 років кількість осіб, які зловживають алкоголем і мають ознаки залежності, становить уже майже 30 відсотків. Велике занепокоєння викликає і та обставина, що за останні чотири роки більш як в 1,5 разу зросло щотижневе вживання міцних алкогольних напоїв серед дівчат і хлопців віком 13—15 років, а вживання вина — майже у 2,5 разу. Отож, на думку С. Шевчука, нинішня ситуація з алкоголізацією українського суспільства — це масове хімічне ураження сповільненої дії, спрямованої на молодь та працездатне населення України. «Тут доречна аналогія з голодомором 30-х років — сьогодні ми можемо говорити про «горілкомор», — зазначив він.

Ще один учасник прес-конференції, голова Національної ради з питань охорони здоров’я населення при Президентові України Микола Поліщук, зазначив, що зростання економіки та збільшення фінансування галузі охорони здоров’я, на жаль, не поліпшило демографічної ситуації в країні. «Українці вимирають найшвидшими в Європі та світі темпами, і однією з причин цього є алкоголізм, жертвами якого щороку стають 40 тисяч чоловік», — сказав він.

М. Поліщук вважає необхідним розробити комплексну антиалкогольну програму. При цьому він нагадав, що завдяки горбачовській антиалкогольній кампанії тривалість життя в Україні зросла на три роки. На думку М. Поліщука, щоб протистояти алкогольному наступові, потрібен комплексний підхід. «Ні виробництво, ні обіг етилового спирту для виготовлення алкогольних напоїв у нас не регулюється державою, а досвід, зокрема Росії, свідчить, що в результаті внесення поправок до федерального закону стосовно регулювання виробництва та обігу етилового спирту смертність скоротилася на 138 тисяч осіб», — зазначив він.

Микола Поліщук вважає, що комплекс антиалкогольних заходів має включати повну заборону реклами спиртних напоїв, зменшення їх масового вживання через підвищення акцизу на алкоголь, заборону його вживання у громадських місцях та місцях масового відпочинку, обмеження часу продажу алкоголю та обмеження продажу слабоалкогольних напоїв особам віком до 18 років, а міцних — 21 року, послідовні дії влади стосовно обмеження виготовлення неякісних алкогольних виробів та самогоноваріння.

Серед актуальних проблем значиться і якість упаковки горілчаних виробів. Зокрема, виконавчий директор фонду «Здоров’я для всіх» Анатолій Дячок продемонстрував журналістам, що навіть відомі горілчані торгові марки використовують елементи упаковки (ковпачки), які не гарантують повної герметичності напою, а отже, не виключають можливості його забруднення шкідливими речовинами.

Загалом народний депутат С. Шевчук вважає, що європейська перспектива України перебуває у прямій залежності від повноцінного здоров’я нації, адже для суспільства, ураженого алкоголем, наркоманією, СНІДом, туберкульозом, місця в європейському колі цивілізованих держав не знайдеться.