Питання реформи системи технічного регулювання як важливої передумови поліпшення захисту споживачів та зростання економіки обговорено на конференції, організованій Комітетом Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.

На думку учасників конференції, наявна система технічного регулювання в Україні є неефективною та не враховує реалій ринку і сучасних методів державного управління. Зокрема, наголошувалося, що вона «належним чином не захищає споживачів і створює перешкоди для вітчизняного бізнесу та інновацій, а також перешкоджає конкурентоспроможності вітчизняних виробників та економіки загалом через високу вартість утримання системи (130 мільйонів доларів — це щорічні офіційні й неофіційні витрати лише малих та середніх підприємств), обмежує споживчий вибір та впливає на зростання цін». Йшлося і про те, що вона суперечить зобов’язанням України перед СОТ та прагненням до гармонізації з ЄС.

Загалом учасники засідання висловились за «негайне реформування система технічного регулювання». Зазначалося, що першочерговими кроками в цьому процесі мають стати: скасування обов’язковості стандартів для більшості продукції; скорочення переліку обов’язкової сертифікації та запровадження інших інструментів регулювання (самосертифікації, маркування тощо); усунення дублювання повноважень органів контролю, передусім — Держспоживстандарту, МОЗ та Ветеринарної служби; впровадження прозорої системи ринкового нагляду, сфокусованої на ризиках для споживача; кардинальне прискорення гармонізації національних стандартів з європейськими методом «обкладинки»/«передруку».

За словами голови комітету Наталії Королевської, у багатьох країнах світу система технічного регулювання була реформована за схожим сценарієм, що позитивно позначилося на їх розвитку: істотно скоротилися фінансові та часові витрати і в держави, і в підприємств. «Щоб бути експортованою, наша продукція повинна відповідати міжнародним стандартам. А у нас більше 16 тисяч стандартів родом з СРСР, розроблені у вісімдесяті—дев’яності роки. Це означає, що експортери повинні дотримуватись і старих радянських, і нових європейських стандартів», — зазначила голова комітету Верховної Ради. На її думку, «це просто зайвий вантаж на плечах підприємця». «Якщо продовжувати гармонізацію вітчизняних стандартів так, як це відбувається зараз, — переконана Н. Королевська, — нам знадобиться близько 15 років». Такий термін, за її словами, — «неприйнятний, оскільки ми втрачаємо можливість завоювання величезного європейського ринку, тому підходи до гармонізації потрібно міняти». Учасники конференції означили шляхи реформування української системи сертифікації та стандартизації в Україні, проаналізували досвід країн-кандидатів та країн, що приєдналися до ЄС, а також розробляли конкретні рекомендації для України.

На конференції було представлено результати дослідження «Технічне регулювання в Україні: як забезпечити розвиток економіки та захистити права споживачів», підготовлене у 2008 році Проектом ІFC «Ділове середовище та розвиток підприємництва в Україні».

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.