«Україна повинна бути спроможною інтегруватись у світовий інформаційний простір», — вважає голова Комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало.

«Ми маємо відповідати на виклик глобалізації та інформатизації, а не залишатися аутсайдерами у цих процесах», — зазначив він на спільному засіданні комітету та Консультативної ради з питань інформатизації при парламенті. Вона, до речі, створена з метою прискорення процесу входження України у світовий простір інформації.

Як підкреслив Володимир Полохало, сьогодні політики лише говорять про створення конкурентоспроможної інформаційної держави. «Зміни у цій сфері відбуваються лише на рівні лексики», — сказав він.

Проте, на його думку, «надію вселяє підхід уряду», який пропонує стратегію, показує механізми її реалізації.

Голова комітету вважає, що співпраця з країнами — членами ЄС допоможе нам успішно просуватися до інформаційного простору Європи. Як приклад, він наводить пілотний модельний проект з Республікою Польща, а саме намір створити спільний україно-польський університет, про що недавно йшлось на засіданні комітету Верховної Ради з відповідною комісією сейму.

Керівник Консультативної ради Михайло Згуровський зазначив, що однією з основних проблем інформаційного розвитку країни є відсутність єдиного центру управління сферою. Проблему розпорошеності та дублювання функцій розглядають члени парламентського комітету.

На спільному засіданні йшлося також про необхідність підготовки нового закону про інформацію, оскільки численні доповнення до чинного вже не відповідають його концепції.

Директор Держдепартаменту Мінтрансзв’язку Олександр Баранов порушив проблему встановлення відповідальності за викривлення інформації.

Учасники засідання рекомендують Кабінету Міністрів проаналізувати хід виконання Закону України «Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007—2015 роки» та відповідного плану заходів, затвердженого розпорядженням уряду, а також Постанови Верховної Ради «Про рекомендації парламентських слухань з питань розвитку інформаційного суспільства в Україні».

Уряду запропоновано прискорити підготовку та затвердження програми завдань з інформатизації на 2008 бюджетний рік.

Комітет з питань науки і освіти та Консультативна рада з питань інформатизації запланували провести спільні засідання, на яких розглядатимуть питання про хід виконання вищезазначених закону та постанови Верховної Ради України, а також питання про стан та перспективи впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій в банківській сфері України.

На засіданні схвалена робота Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» з підготовки до проведення у жовтні 2008 року 21-ї Міжнародної конференції та інших форумів.