Президент цілком обгрунтовано зупинив дію постанови Кабінету Міністрів від 27 лютого 2008 року № 90 «Про деякі питання проведення земельних аукціонів». Так вважає народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Роман Ткач.

За його словами, Державний комітет із земельних ресурсів заклав у документі такий механізм проведення аукціонів, реалізація якого потребує додаткових заходів і сьогодні просто неможлива. Зокрема, це стосується проведення земельних аукціонів винятково суб’єктами, які мають відповідну ліцензію. Жодного такого суб’єкта в країні немає, а Держкомзем навіть не затвердив ліцензійних умов, стверджує народний депутат. Окрім того, положення про порядок проведення земельних аукціонів суперечать нормам чинного Земельного кодексу і нормативно не можуть діяти.

«Саме тому з часу прийняття урядом постанови № 90 усі земельні аукціони були зупинені. Тобто через некомпетентні дії Держкомзему постанова, яка б мала врегулювати ведення аукціонів, насправді їх заморозила», — зазначає Роман Ткач. На його думку, «Прем’єр-міністру необхідно звернути увагу на некваліфіковані дії Державного комітету із земельних ресурсів, які призвели до виникнення конфліктної ситуації, та розглянути зауваження і заявлені пропозиції, оскільки вони спрямовані виключно на вдосконалення механізму проведення земельних аукціонів згідно з нормами земельного законодавства». Пропозиції щодо внесення змін до вказаної постанови депутат уже надіслав Прем’єр-міністру.

Івано-Франківськ.