2008 рік став переломним у діяльності НК «ЛУКОЙЛ» в Україні і підтвердженням того, що компанія прийшла сюди не тимчасово, не з метою наживи, а для продуктивної діяльності, розвитку новітніх технологій, збільшення інвестицій, розширення та розвитку свого бізнесу. Саме задля цього протягом кількох останніх років велася реконструкція і у квітні цього року буде завершено оновлення Одеського НПЗ. А ще у Калуші (Івано-Франківської обл.) активно ведеться у ТОВ «Карпатнафтохім» будівництво двох суперсучасних виробництв, які входять до складу компанії «ЛУКОЙЛ-Нафтохім» — дочірнього підприємства великого «ЛУКОЙЛа».

Загалом, — розповідає генеральний директор «Карпатнафтохіму» Сергій Чмихалов, — інвестор, а це саме «ЛУКОЙЛ-Нафтохім», на будівництво життєво необхідних для нашого підприємства виробництв каустичної соди і хлору мембранним методом та виробництва суспензійного полівінілхлориду виділив майже 500 млн. доларів США.

— Для чого потрібні ці нові виробництва як «Карпатнафтохіму», так і «ЛУКОЙЛу» в цілому? — цікавимося у гендиректора.

— Без них, і це скаже кожен працівник нашого підприємства, воно вже не може існувати тепер, а тим більше у майбутньому. Вичерпалися всі ресурси виробництв, які вже експлуатуються 30—40 років. Адже йдеться про обладнання хімічних виробництв, передусім цехів старого заводу каустичної соди і хлору. Окрім обладнання цих цехів, зокрема електролізерів, які відпрацювали більше двох амортизаційних термінів, за час інтенсивної експлуатації зносилися і морально застаріли всі будівлі, споруди, комунікації виробництва. На працівників цехів і дільниць на кожному кроці чатувала небезпека. Питання будівництва нового виробництва визрівало конкретно. Бо реконструювати старе, за словами С. Чмихалова, означало лікувати безнадійно хворого. Старий завод — це забруднені повітря і водойми, збитки від його експлуатації.

Що має дати «Карпатнафтохіму» впевненість у завтрашньому дні, пов’язаному саме з будівництвом нового виробництва ХІК? Нова установка, мембранний метод виробництва хлору і каустичної соди забезпечать стабільну роботу інших виробництв. Після введення її в дію, наприклад, хлор не йтиме на зберігання в резервуари, як було досі, а відразу подаватиметься на установку з виробництва хлорвінілу, що дуже економічно вигідно. А ще якість основних продуктів — каустичної соди і хлору — буде доведено до світових стандартів. Новий метод електролізу створить умови для істотного зниження енергетичних затрат на випуск продукції. Приміром, обсяги витрат пари зменшаться у п’ять разів, електроенергії — на 30 відсотків. Значно підвищиться безпека праці, поліпшаться екологічні показники (зокрема, буде впроваджено безстічну систему виробництва). Сама площа виробничих приміщень зменшиться в чотири рази.

— І не слід забувати, — продовжує С. Чмихалов, — що завдяки новій установці ми повністю забезпечимо наше підприємство хлором, а це 180 тис. тонн продукції за рік, і матимемо змогу реалізовувати на ринку до 200 тис. тонн каустичної соди.

Тут слід нагадати, що будується виробництво у «Карпатнафтохімі» за технологією німецької фірми UНDЕ. Підписання контракту між компанією «ЛУКОЙЛ-Нафтохім» і цією фірмою відбулося в Києві. У цей же день відбулася зустріч Президента України Віктора Ющенка з президентом НК «ЛУКОЙЛ» Вагітом Алекперовим, генеральним директором ТОВ «ЛУКОЙЛ-Нафтохім», віце-президентом компанії «ЛУКОЙЛ» Олексієм Смирновим та головою правління фірми UНDЕ Вольфганом Ессигом.

У даний час на цьому вкрай важливому об’єкті завершено основні будівельні роботи і вже ведеться монтаж обладнання, який мають завершити у серпні. Після чого розпочнеться його пусконаладка, яка триватиме до листопада. Саме у цьому місяці згідно з графіком ведення робіт нове виробництво дасть першу продукцію.

Отже, в Калуші виросте новий завод, який, крім суттєвого зміцнення економіки «Карпатнафтохіму» і «ЛУКОЙЛу», поліпшить екологічну ситуацію, і не тільки в Калуші, а й у регіоні загалом.

А ми з цього приводу пригадали, як наприкінці 2007-го мали розмову з працівниками цеху одержання каустичної соди діафрагмовим методом, де наразі ще виробляють власний хлор. Умови праці, скажу без перебільшення, — пекельні. «Побували б вони хоч раз у нашому цеху («вони» — сказано про тих, хто гальмував і ще досі гальмує процес впровадження нових виробництв), — бідкалися робітники, — побачили б, в яких умовах працюємо... А новий ХІК — це виробництво на кнопках!..»

У березні компанія «ЛУКОЙЛ-Нафтохім» розпочала спорудження найпотужнішого (300 тис. тонн продукції на рік) і найсучаснішого у Східній Європі виробництва суспензійного полівінілхлориду. Цей завод буде збудовано взамін старого заводу з виробництва емульсійного полівінілхлориду, який був іще у 90-их роках минулого століття зупинений і вже фактично демонтований.

Коли ми знову поцікавилися у керівництва товариства «Карпатнафтохім», що стало першопричиною реалізації даного проекту, то почули відповідь, що до цього кроку їх та інвестора змусила, по-перше, нинішня складна ситуація на ринку нафтохімічної продукції, коли такий продукт, як хлорвініл-мономер, установка для одержання якого діє у складі підприємства, сьогодні не має збуту і є дуже дешевим. А будівництво ПВХ суспензійного і наявність у складі підприємства виробництво крім хлорвінілу ще етиленового та хлору дасть змогу задіяти єдину збалансовану технологічну лінію, що стане логічним завершенням усього виробничого процесу на підприємстві.

Переможцем оголошеного компанією «ЛУКОЙЛ-Нафтохім» тендеру на кращий проект нового виробництва знову стала німецька фірма UHDE. Основні переваги пропозицій німецьких фахівців полягали в найбільшому досвіді реалізації проектів будівництва установок ПВХ. Вестиметься будівництво за ліцензією фірми Vіnnolіt.

Установка з виробництва суспензійного ПВХ потужністю 300 тис. тонн на рік забезпечить випуск високоякісних марок полімерів, попит на які зростає в світі на 5—6 відсотків за рік. Впровадження проекту дасть змогу вивільнити 480 спеціальних залізничних цистерн, використовуваних для перевезення вінілхлориду, а значить, і зменшити витрати на їх обслуговування. Випуск високоякісних марок ПВХ в Україні дасть змогу прискорити розвиток підприємств з його переробки для потреб будівельної, машинобудівної, електротехнічної галузей промисловості і відмовитися від імпорту цієї продукції, навіть якусь її частину експортувати в інші держави.

Окрім екологічних та економічних переваг нового виробництва суспензійного ПВХ, його спорудження має дуже велике соціальне значення для Калуша та регіону. Адже з його введенням виникне потреба у кваліфікованих кадрах як безпосередньо для цього виробництва, так і для тих нових підприємств, які перероблятимуть його продукцію на готові продукти. Пропозицій з цього приводу, за словами С. Чмихалова, на адресу підприємства надійшло вже близько десятка.

Але і після завершення будівництва цих двох виробництв інвестиційна політика «ЛУКОЙЛу» щодо розвитку «Карпатнафтохіму» не припиниться. Так, зокрема, у березні цього року у Калуші було зареєстровано підприємство ТОВ «ЛУКОЙЛ Енергія і Газ Калуш», основною метою створення якого є будівництво у складі ТОВ «Карпатнафтохім» власного енергоджерела потужністю 120 МВт і загальною вартістю близько 100 млн. дол. США. А ще після завершення будівництва і введення у дію сучасних виробництв каустичної соди та хлору і суспензійного ПВХ виникне потреба у реконструкції діючого виробництва вінілхлориду з метою поліпшення якості продукції.

Тож, як то кажуть, дай Боже кораблю під назвою «Карпатнафтохім», під вітрилами компанії «ЛУКОЙЛ», стати справжнім флагманом нафтохімічної галузі України.

Керівники «ЛУКОЙЛ-Нафтохіму» та «Карпатнафтохіму» на території нового виробництва.