І альтернативи йому немає

Учора на розширеному засіданні уряду з питань запровадження загального тестування абітурієнтів для вступу у вищі навчальні заклади Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко не була вже такою критичною стосовно тестування, як напередодні. «Незалежне тестування — то прогресивна форма оцінювання знань, це така модель, котра мінімізує корупційні дії. Це показує світовий досвід, але ми повинні використовувати світовий досвід з розумом, поетапно і професійно, щоб не перетворити боротьбу з корупцією на боротьбу з нашими дітьми», — заявила вона. Глава уряду визнала, що перший тест — з української мови та літератури — пройшов спокійно, без надзвичайних ситуацій.

Це підтвердив і міністр науки й освіти Іван Вакарчук. За його словами, в Україні дотепер були розходження у випускних і вступних іспитах, які зумовлювали розрив між середньою і вищою освітою, а це, у свою чергу, породжувало корупцію.

Цього року зарахування абітурієнтів у вузи країни пройде на підставі тестів. Вступних іспитів не буде.

Утім, у суспільстві немає єдності думок з цього приводу.

— Тест як інструмент оцінки знань має право на існування, але має бути ще щось, — вважає експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко. — Тест розрахований на середній рівень, на середнячків. Але він часто-густо відсіває талановитих людей і вузькопрофільних фахівців. Не можна перевіряти всіх «під один гребінець». Повинні бути додаткові механізми оцінювання знань і здібностей.

Зі сфери освіти тема незалежного оцінювання знань перейшла в сферу політичну. Депутати Верховної Ради, члени фракції ПР Дмитро Табачник, Інна Богословська і Василь Горбаль пропонують парламенту звернутися до Кабміну з вимогою скасувати безальтернативність приймання до вузів за результатами зовнішнього незалежного тестування.

А народний депутат України від Компартії, секретар Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Катерина Самойлик вважає тестування тотальним експериментом над дітьми, через який корупція у сфері освіти тільки зросте...

Проте наймасовіше тестування випускників українських шкіл пройде за планом — з 22 квітня по 4 червня. А от результати з української мови та літератури стануть відомі тільки 30 травня. Написані тести уже відправили в пункти перевірки. Усього в Україні створено 28 таких пунктів. Тести перевірятимуть комп’ютери, а відкриті питання — фахівці. Для повної об’єктивності імена учнів замінено на коди. Тому сфальшуввати результати не вдасться. Незадоволені зможуть подати на апеляцію не пізніше, ніж через п’ять днів після одержання сертифіката.

***

Попри оптимізм чиновників, уникнути НП так і не вдалося — у Феодосії двоє випускників з’явилися на тестування напідпитку. Либонь, відзначити складання тестів вирішили заздалегідь або випили для хоробрості.

Трагічний випадок стався у Васильківському районі на Київщині. Там унаслідок ДТП загинули двоє інструкторів, які самотужки добиралися до пункту тестування. Серед незначних інцидентів відзначають спроби перешкодити роботі громадських спостерігачів у Рівненськой області і те, що у два пункти тестування не надійшли тестові завдання. Як з’ясувалися, згодом матеріали все-таки знайшли.

Ольга ВІТЕР, Наталя ОВДІЄНКО.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.