У самому центрі Одеси, на Пушкінській, над будинком дитячого реабілітаційного центру витає в повітрі Золотий ангел. І будинок, і реабілітаційний центр, і Золотого ангела, і Бориса Давидовича Литвака — засновника центру — особисто знають не лише в Одесі, Україні, а й у Росії, США, Німеччині й сотні інших держав. Листи приходять із адресою на конверті: Одеса, Будинок з ангелом, Борисові Литваку, Героєві України. І такі листи знаходять адресата.

Центр реабілітації дітей-інвалідів, створений Борисом Литваком і його однодумцями 12 років тому, — унікальний, тому що другої такої медичної установи в Україні й СНД немає. Центр надає допомогу дітям безоплатно. Немає сенсу лікарям нести хабара — вони його все одно не візьмуть.

Борис Давидович Литвак, в Одесі його називають «справжнім пацаном» (а в Південній Пальмірі так називають лише декілька осіб), зміг зробити неможливе — він не просто лікує дітей, він лікує душі дорослих, котрі забувають часом про те, що поруч із нами перебувають хворі дітлахи.

Що таке сьогодні дитячий реабілітаційний центр? Це — 152 співробітники, які не грошей заради, а співчуваючи хворим, віддають їм своє щире тепло. Це 200 дітей, хворих на ДЦП, які одержують кваліфіковану медичну допомогу. Це комп’ютерний центр для хворих дітей.

— Оволодіння комп’ютером, — розповідає Борис Давидович, — допоможе в майбутньому нашим дітям знайти своє місце в суспільстві. Ми навчаємо їх професій дизайнерів, програмістів, операторів. На сьогодні працюють 24 групи, у яких займаються діти від 5 до 15 років.

А ще в Будинку з ангелом дітей лікують за допомогою іпотерапії, коли на допомогу медикам приходять коні. Приєдналися до лікування хворих діток дельфіни — у місцевому дельфінарії морські мешканці допомагають малятам вилікуватися від страшної хвороби.

Дітей в Одесу везуть із усієї України й країн СНД. Дітлахам забезпечено і медичний догляд, і увага лікарів. А як бути батькам у незнайомому місті? І Борис Давидович бореться за будівництво восьмиповерхового пансіонату на 140 місць поруч із реабілітаційним центром. Там будуть їдальня, зали для фізкультури, басейн для медичних цілей, класи з Монтессорі-терапії. А далі — шість поверхів для хворих дітей з мамами, по шість 30-метрових кімнат на поверсі. У кожній кімнаті по двоє мам з малятами. На даху будинку з панорамою на Чорне море — солярій з дитячим спортивним майданчиком. Весь будинок оперезаний пандусом — він призначений для спускання візків. Лікування, проживання, харчування маленьких пацієнтів і їхніх мам — безоплатне.

До здачі цього комплексу в експлуатацію залишилися лічені дні.

17 тисяч практично безнадійних дітей одержали в Центрі реабілітації не просто медичну допомогу, вони одержали віру в те, що обов’язково здолають хворобу.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).