На зустрічах з Головою Асамблеї республіки і Президентом Португалії, як підкреслив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, мова йшла про процеси, які відбуваються в Україні, зокрема щодо конституційної реформи. Відповідаючи на запитання кореспондента «Голосу України» про те, в якій стадії нині робота над конституційними змінами, Арсеній Яценюк сказав, що «насамперед я хотів би відзначити, що ми обговорювали модель державного устрою і в Португалії, і в Україні».

«З Португалії я обов’язково передаю привіт окремим чільникам українського уряду. Ще раз хочу закликати їх до того, що треба вчитися. Бо Португалія не парламентська республіка, а напівпрезидентська. І про це було сказано в розмові зі мною головою парламенту».

Арсеній Яценюк наголосив, що в Португалії вдалося вибудувати дуже конструктивну форму взаємодії всіх гілок влади і президента. Він наголосив, що чинна українська Конституція багато в чому схожа на португальську. На думку Арсенія Яценюка, єдина відмінність у тому, що в Португалії вміють будувати стосунки на підставі Конституції, а не на політичних домовленостях.

Голова Асамблеї республіки Жайме Гама, продовжуючи тему, сказав: «Ми абсолютно задоволені нашою конституцією, тим, як вона працює. Коли люди обирають президента — вони обирають арбітра, обирають гаранта, обирають модератора, який збалансовує всі гілки влади».

У подальшому, після зустрічі з Президентом Португальської Республіки Анібалом Каваку Сільвою (на знімку), Арсеній Петрович наголосив: найголовніше, що є в Португалії, — це чітке виконання конституції, тобто треба конституційні зміни не підтасовувати під ту чи іншу політичну ситуацію, під ті чи інші політичні сили, а треба, щоб це був надзвичайно виважений процес. Конституційні реформи, конституційні зміни повинні підтримуватися нацією, а не тими чи іншими політичними лідерами.

Арсеній Яценюк, коментуючи намагання деяких політиків кординально змінити Конституцію України, наголосив: «Насамперед треба сконцентрувати увагу політикам на проведенні економічних і соціальних реформ, а не на створенні пожеж на тих чи інших фронтах».

На його думку, конституційний процес потрібний Україні для того, щоб залагодити ті протиріччя, які існують у чинній Конституції. Проте, як наголосив Голова Верховної Ради, це не дає підстав кардинально змінювати форму державного управління. Бо вона комусь не подобається, не підходить? Чи є об’єктивні для цього обставини? Арсеній Яценюк вважає, що процес конституційних змін буде спокійно і плавно проходити в сесійній залі. Він нагадав про ті дискусії, які тривали кілька місяців тому, щоб в обхід парламенту Конституцію прийняти на референдумі. І підкреслив, що саме тоді він чітко заявив: якщо це рішення буде прийнято, то воно буде нелегітимним шляхом прийняття Основного Закону. І Конституційний Суд підтвердив це. На думку Арсенія Яценюка, сьогодні треба чітко зрозуміти, що на порядку денному держави стоять не тільки і не стільки зміни до Конституції, а передусім очікування відповідей на ключові виклики. Зокрема, щодо зменшення інфляції, питання енергозбереження, продовольчої кризи, яка загострюється в світі. Арсеній Яценюк наголосив, що над змінами до Основного Закону працюватиме і парламент, і Національна конституційна рада, але затвердження змін до Конституції — це не спринтерський забіг, а надзвичайно складна і відповідальна робота. І якщо парламент може чимось відзначитися, то саме прийняттям Конституції не з-під поли, а як документа усієї нації.

На його думку, водночас сьогодні не повинно стояти питання про нову редакцію Конституції. Є чинний Основний Закон, в який треба внести цілий ряд змін. Вони не мають стосуватися першого і другого розділів, які виписано чудово і їх треба лише суворо дотримуватися. Одначе, зазначив Голова Верховної Ради, є протиріччя в цілій низці розділів, які описують функції Президента, Кабінету Міністрів і парламенту, тобто виконавчої, законодавчої і судової гілок влади. На думку Арсенія Яценюка, це більше юридична робота. Політикам, зазначив голова парламенту, треба перейматися сьогодні благополуччям українців, єдністю нації, втіленням у життя реформ.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.