Підвищення прохідного бар’єра під час виборів не відповідає демократичним стандартам. Так уважають учасники «круглого столу» «Підвищення виборчого бар’єра: оздоровлення партійної системи чи шлях до біпартійності».

Зокрема, народний депутат, член фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський відзначив, що тривідсотковий бар’єр — це 700—750 тисяч голосів виборців. Чотири відсотки — це 1 мільйон, п’ять — 1,2 мільйона, а сім — 1,7 мільйона голосів виборців. Отже, зауважив депутат, підвищення прохідного бар’єра призведе до того, що чимало громадян не матимуть своїх представників у владі.

За його словами, існує «міф, що біпартійність — звичайна річ для багатьох країн», наприклад для Великої Британії та США. Але в тій-таки Великій Британії, зазначив О. Зарубінський, є багато партій, зокрема Ліберально-демократична, яка також впливає на розстановку політичних сил.

Крім того, біпартійність у нашій країні пов’язана із зовнішньополітичними пристрастями, участю в міждержавних об’єднаннях, ставленням до державної мови. І це, переконаний політик, шлях до розвалу України.