Ранкове засідання 17 вересня

Уперше в історії парламенту України Голова Верховної Ради добровільно подав у відставку.

«Після офіційного повідомлення про припинення існування демократичної коаліції можна сказати, що з юридичної точки зору процедуру завершено. Але політично вона не завершена. Я приходив виключно під демократичними цінностями і демократичними ідеалами у владу, треба заходити гідно і виходити з неї також гідно. Саме тому я оголошую про свою відставку», — такими словами Арсеній Яценюк розпочав ранкове пленарне засідання. Відповідну заяву, повідомив глава парламенту, він передав до Регламентного комітету. Доти, доки комітет не винесе своє рішення, Арсеній Яценюк виконуватиме обов’язки Голови Верховної Ради.

Заяву Арсенія Яценюка народні депутати у кулуарах коментували неоднозначно. Так, Володимир Литвин у відставці Голови Верховної Ради вбачає два аспекти. Перший — політичний, це заявка на майбутню участь у політичних процесах, другий — це демонстрація того, що неухильно дотримується коаліційна угода, де записано, що у разі розпаду коаліції голови парламенту та уряду складають свої повноваження. «Це своєрідна форма тиску на прем’єра, хоча думаю, що це марна справа», — сказав Володимир Литвин.

Ксенія Ляпіна («НУ—НС») вважає, що заява Арсенія Яценюка має стимулювати фактичну більшість або формально скласти коаліцію, або неформально провести вибори Голови Верховної Ради. «Якщо щодо глави уряду ця норма чітко прописана, тобто прем’єр після відставки виконує обов’язки до обрання нового глави уряду, то стосовно глави парламенту в Конституції така норма відсутня». Тож, за словами народного депутата, це питання підлягає обговоренню.

Водночас Володимир Яворівський (фракція БЮТ) під час виголошення депутатських заяв та оголошень повідомив, що Блок Литвина дав попередню згоду на участь у новій коаліції. Депутат закликав колег із «НУ—НС» і особисто главу держави — скористатися цим шансом і вберегти країну від чергових потрясінь.

Сам Володимир Литвин у кулуарах повідомив, що його фракція готова працювати в новій коаліції за умови відсутності ультиматумів і чіткого визначення того, що потрібно робити.

«Ми не готові діяти з принципів виконання чиїхось ультиматумів», — наголосив він. Водночас, зауваживши, що «пропозиції ультимативного характеру, які йдуть сьогодні від «Нашої України», роблять безперспективною постановку питання щодо коаліції».

А голова Регламентного комітету Олександр Єфремов (ПР) в інтерв’ю журналістам заявив, що питання про відставку глави парламенту напряму пов’язане із призначенням нового Голови Верховної Ради. Конституція, за його словами, передбачає: закони, які приймає парламент, має підписувати винятково його глава. «Тому, якщо нині звільнити Яценюка з посади Голови Верховної Ради, то в нас не буде кому підписувати закони, що приймає сьогодні Верховна Рада», — сказав він. Крім того, зазначив голова комітету, для того, щоб вирішити питання про відставку і призначення Голови Верховної Ради, треба провести погоджувальну роботу між фракціями. Олександр Єфремов підкреслив, що новий глава парламенту може бути обраний до формування нової коаліції.

Він також нагадав, що питання відставки Арсенія Яценюка має бути проголосоване у сесійному залі.

Відповідно до сформованого під час перерви порядку денного, першим народні депутати розглянули президентський законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Ухваливши його в першому читанні, парламентарії доручили профільному комітету якнайшвидше підготувати документ до другого читання з тим, щоб розглянути його вже у п’ятницю.

Крім того, сесія в першому та другому читанні ухвалила зміни до Господарського процесуального кодексу, які встановлюють заборону судам ухвалювати постанови, що стосуються внутрішньої господарської діяльності підприємств, зокрема, заборону проведення зборів акціонерів товариств. Це, за словами народних обранців, допоможе боротися з рейдерськими атаками, затвердить право власності та вбереже суддів від корупційних рішень.

Сесія у другому читанні та в цілому ухвалила закон про акціонерні товариства та внесла зміни до деяких законодавчих актів щодо поводження з радіоактивними відходами. А також ухвалила загальнодержавну цільову екологічну програму поводження з радіоактивними відходами.

На ранковому засіданні народні депутати привітали з днем народження свого колегу Володимира Сівковича (Партія регіонів).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА