На запитання «Голосу України» — «Як далі розвиватимуться події в парламенті: буде сформовано нову коаліцію чи оголошено дострокові вибори?» відповідають:

Ярослав Сухий (фракція Партії регіонів):

— Нічого страшного в Україні не сталося. І не станеться. Йдуть нормальні процеси політичної структурованості суспільства і визначення політичних партій стосовно своїх політичних платформ. Що стосується нового формату коаліції, то Партія регіонів поки що ні з ким і ніяких переговорів не веде.

Андрій Шкіль (фракція БЮТ):

— Є лише один варіант подальших взаємин — діалог між Президентом і прем’єром. БЮТ проводитиме консультації з усіма політичними силами і передусім з тими, які готові до цього. З «НУ—НС» і КПУ консультації проводитися не будуть, бо вони відмовилися, хоча особисто я вважаю, що проводити консультації з «Нашою Україною» треба. Паралельно БЮТ готуватиметься до дострокових виборів.

Олександр Голуб (фракція КПУ):

— У дострокових виборах, можливо, зацікавлена партія Президента. Бо вона ще зберігає певну частину впливу через адміністрації. Якщо така ситуація триватиме далі, то вплив втрачатиметься. Але основні політичні гравці сьогодні більше зацікавлені у президентських виборах, ніж у парламентських.

Існують різні конфігурації, які дають можливість створити нову коаліцію, принаймні, щоб не проводити вибори наприкінці року. Але все залежатиме від того, наскільки відчуватиметься загроза з боку Президента. Маю на увазі, перебирати на себе повноваження уряду та парламенту. Якщо ця загроза буде реальною, думаю, що протягом двох тижнів буде проголошено про створення нової коаліції. Принаймні наша фракція веде консультації з усіма політичними силами, але дуже обережно ставиться до питань коаліції. Оскільки вважає, що в її основі повинні лежати не домовленості щодо посад, а ідеологічні засади. Реорганізація політичної системи, зміни до Конституції — це ті питання, до яких ми могли б долучитися. Однак фракція не бачить сенсу брати участі у союзі Партії регіонів з БЮТ. Тому що вплив буде мінімальний, і реалізувати свої цілі ми не зможемо.

Яка б коаліція не була, вона створюватиметься на основі Партії регіонів або Блоку Юлії Тимошенко. Сподіваюся, що формат роботи Верховної Ради буде знайдено, і вибори, які суспільству не потрібні, не відбудуться.

Борис Тарасюк («НУ—НС»):

Теоретичні варіанти залишаються. Скільки існує фракцій, здатних створити більшість, стільки й варіантів, але це теоретично. Що буде насправді, не знаю. Як представник демократичних сил виступаю за те, щоб відтворити коаліцію демократичних сил. Якщо Блок Литвина виявить бажання приєднатися, це також буде непогано. Чи станеться так, побачимо.

Наразі особисто мені невідомо, що блок «НУ—НС» веде якісь переговори щодо нового формату коаліції. Особисто я, як голова партії (Народний Рух України. — Ред.), веду такі переговори, але про результати говорити ще рано.

Олег Зарубінський (фракція Блоку Литвина):

— З кожним днем ймовірність дострокових виборів зростає. Але є можливості і перспективи створення того чи того формату нової коаліції. Гадаю, що людей, які дійсно хотіли б дострокових виборів, не так вже й багато. Зараз почали говорити про Блок Литвина як про одного зі співзасновників коаліції БЮТ з «НУ—НС», але це ще — в повітрі. Вірогіднішим є союз БЮТ і ПР, який пророблявся ще в серпні. Очевидно, вони ще не поставили всі крапки над «і».

Після оголошення розпаду коаліції мають розпочатися офіційні переговори. Попередні консультації були, але чи приведуть вони до якогось результату — сказати важко. Значною мірою це залежатиме від Президента, від його думки.

Принаймні Блок Литвина немає жодних умов — ні кадрових, ні інших щодо формування нової більшості. Ми лише пропонуємо новий алгоритм формування коаліції. Коли пріоритет надається не посадам, а спочатку визначаються проблеми, які потребують рішення, а вже потім вирішується, хто їх може розв’язати — це мають бути не вірнопіддані, а фахівці.