Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. Перший тур. 16 вересня.

Група А. «Челсі» (Англія) — «Бордо» (Франція). 4:0. «Рома» (Італія) — «Клуж» (Румунія). 1:2.

Група В. «Панатінаїкос» (Греція) — «Інтер» (Італія). 0:2. «Вердер» (Німеччина) — «Анортосіс» (Кіпр). 0:0.

Група С. «Барселона» (Іспанія) — «Спортинг» (Португалія). 3:1 (Маркес, 21, Ето’О, 60 (п), Хаві, 87 — Тонел, 72).

«Базель» (Швейцарія) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 1:2. Голи: Фернандіньо, 25, Жадсон, 45, Абрагам, 90+3.

«Базель»: Коcтанцо, Годель, Гелаберт (Рубіо, 64), Гюггель, Чіпперфілд, Штокер (Мустафі, 46), Абрагам, Марке, Карлітуш, Дердійок (Едуардо, 46), Дзанні. Тренер — Крістіан Гросс.

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Кучер, Фернандіньо (Федецький, 83), Жадсон, Ілсіньо (Вілліан, 66), Шевчук, Адріано (Селезньов, 74), Брандау, Чигринський, Срна. Тренер — Мірча Луческу.

Попереджено: Гюбшмана, 33, Дзанні, 37, Шевчука, 41, Брандау, 90+3.

Арбітр — Терьє Хауге (Норвегія).

Базель. «Санкт-Якоб Парк». 32 000 глядачів. 13 градусів.

Група D. ПСВ (Нідерланди) — «Атлетіко» (Іспанія). 0:3. «Марсель» (Франція) — «Ліверпуль» (Англія). 1:2.

Початок групового турніру Ліги чемпіонів подарував одразу кілька сенсацій. Йдеться про нічию кіпрського «Анартосіса» в Бремені і перемогу «Клужа» в Римі. Це ще раз свідчить про те, що на цьому етапі змагань випадкових «пасажирів» не буває. І тим приємніша для нас перемога в гостях «Шахтаря». Три очки на старті, здобуті донеччанами, та ще й за переконливої гри, безумовно, підняли нам настрій.

Коли почався поєдинок, одразу забулося про відносно невдалий старт «гірників» у чемпіонаті України і про те, що «Базель» — незаперечний лідер свого національного турніру і здобув п’ять перемог поспіль. Чемпіон України виявився, як то кажуть, на голову вищим за опонента.

Звісно, ненадійно зіграв воротар господарів. Однак то — не головна причина поразки швейцарців. Справа у чудовій і переконливій грі українського клубу, котрий мав чимало нагод забити ще. Хоча в дебюті в наступ пішов «Базель». Однак «пального» йому вистачило хвилин на сім. «Шахтар» упевнено перехопив ініціативу і диктував свої умови впродовж усієї зустрічі.

М’ячі, які забили наші, були просто чудові. В першому випадку Фернандіньо потужним ударом метрів з 40 (!) вразив той кут, де стояв бідолаха воротар. Зі стрибком Костанцо запізнився, тому й зловив гаву. А коли команди вже збиралися йти на перерву, Жадсон ефектно виконав штрафний з досить солідної відстані зліва і м’яч влетів у ворота над головою їх стража.

У другому таймі командні дії «Шахтаря» були значно переконливіші. І все мало завершитися його «сухою» перемогою. Але миттєве розслаблення призвело до того, що на останній компенсованій хвилині ефектно на випередження зіграв базелець Абрагам. Утім, цей епізод на результат не вплинув. Гості цілком заслужено виграли. Це підтвердив і наставник «Базеля» Крістіан Гросс. Він визнав, що донецький клуб значно перевершив його підопічних.

— Було видно, що «Шахтар» діяв набагато краще. Перші хвилин п’ять ми діяли непогано, а потім занадто розслабилися. А український клуб, навпаки, грав швидко, зібрано, злагоджено. На жаль, ми надали суперникові занадто багато простору для маневрів і фантазії. Одне слово, гра для нас склалася невдало.

У другому таймі ми намагалися змінити хід подій. Випустили двох нападників, розраховували, що перехопимо ініціативу. Однак ледве не отримали третій гол. А м’яч, забитий на останніх секундах, був якоюсь фантастикою. Сьогодні нам дуже не вистачало Штреллера та Ергіча.

— Чому «Базель» не був активний в атаці?

— Річ у тім, що «Шахтар» диктував свою гру, діяв дуже агресивно. До того ж нашим футболістам забракло техніки і певної підготовки, тому й не змогли нічого протиставити суперникові...

Наставник гостей на післяматчевій прес-конференції сказав:

— На стадіоні панувала гарна футбольна атмосфера. І приємно, що в цій обстановці нам удалося контролювати гру. Ви бачили, що в першому таймі «Базель» практично нічого не створив. Сильна сторона нашого суперника — це розіграш стандартних положень. Але ми про це знали й не дозволили «Базелю» використовувати цю «зброю». Гадаю, «Шахтар» заслужив перемогу. Ми були сильніші в технічному і тактичному плані...

— Пропущений м’яч не вплинув на результат, але, схоже, він вас засмутив?

— Так, мені це неприємно. Вийшло приблизно так само, як трапляється в чемпіонаті України. Ми мали повну перевагу, але наприкінці матчу через якусь незібраність пропустили м’яча. Гадаю, що тут справа в неграмотних діях. Шевчук в останні хвилини не повинен був іти в атаку... В результаті йому не вистачило сил перекрити зону, звідки нам забили. Я також не задоволений тим, як ми реалізовували контратаки. З них треба було вичавити набагато більше. Але хочу подякувати команді, котра в цілому зіграла дуже добре.

На знімку: «Шахтар» вів уперед його капітан Даріо Срна (праворуч).

Фото прес-служби ФК «Шахтар».