Як повідомляв «Голос України», Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк зустрівся з Прем’єр-міністром Чеської Республіки Міреком Тополанеком.

Привітавши главу чеського уряду в стінах українського парламенту, А. Яценюк відмітив високий рівень двостороннього співробітництва між Україною та Чеською Республікою.

У свою чергу М. Тополанек відзначив, що Чеська Республіка є одним з найбільших прихильників євроінтеграційних прагнень України. «З січня наступного року Чеська Республіка головуватиме в Європейському Союзі, тому ознайомлення з ситуацією в Україні для мене є дуже важливим», — сказав він. У той же час М. Тополанек припустив, що український шлях до Європи «буде досить нелегким і вимагатиме від керівництва держави чимало важкої роботи, спрямованої на реформи».

А. Яценюк зауважив, що Україна має лише позитивні очікування від головування чехів в ЄС. «Скажу відверто, що від вас багато в чому залежатиме майбутнє України. Тому що на ваше головування припаде найінтенсивніший процес двосторонніх переговорів щодо угоди про асоціацію», — наголосив глава українського парламенту. Він вкотре підкреслив, що «головне в цьому документі — не назва, а її зміст».

З такою позицією згоден і чеський прем’єр, який пообіцяв під час головування в ЄС своєї країни приділити якнайбільшу увагу новій угоді про асоціацію. «Для нас дуже важливо, щоб українська громадськість бачила світло в кінці тунелю щодо стосунків з Європейським Союзом і щоб був обраний чіткий шлях вашої євроінтеграції», — зазначив він.

З цим погодився і Голова Верховної Ради України. Водночас він висловив занепокоєння з приводу можливих змін у зовнішньому курсі Української держави у зв’язку з наявною політичною ситуацією. До того ж він зауважив, що ніхто із політиків сьогодні не відмовиться від підтримки євроінтеграції України, додавши, що в суспільстві цю ідею підтримують 60 відсотків. А. Яценюк зазначив, що «при політичних деклараціях євроінтеграції фактичний курс, як економічний, так і політичний, може бути скореговано». На його думку, не виключено, що «усе це відбуватиметься під приводом європейської інтеграції, але практичні дії матимуть інший характер».

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.