Глава держави гарантує міцність коаліції

Президент Віктор Ющенко взяв участь у всеукраїнській нараді «Зігрій любов’ю дитину» в Донецьку.

Він вважає позитивним те, що протягом двох останніх років кількість дітей, взятих до прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу, збільшилася в 17 разів. Глава держави заявив, що підтримує зміни до законодавства, які б дали можливість брати дітей на виховання самотнім жінкам і чоловікам (сьогодні сироту можуть віддати лише в повну сім’ю). Віктор Ющенко також наполягатиме на спрощенні процедури усиновлення для українських громадян.

Після завершення наради під час брифінгу глава держави назвав конституційну реформу 2004 року бездарною і застеріг не наступити на політичні граблі. Він вважає за необхідне створення загальнонаціональної Конституційної ради для підготовки і широкого обговорення проекту нової редакції Основного Закону. Віктор Ющенко також запевнив, що створена у Верховній Раді коаліція не розвалиться:

— Я сказав членам коаліції, що я вас цепами пов’яжу, ніхто звідти не вийде. Тому всі забаганки чи коментарі, які йдуть, — це від спокуси. Вони не відповідають стану речей. Коаліція не розвалиться, — стверджує В. Ющенко.

Коментуючи, на прохання журналістів, стосунки між секретаріатом Президента та урядом, глава держави зауважив:

— Що за інституція така — секретаріат Президента? Що це за інститут у державі, де ви його знайшли? У мене є технічний апарат, якому я кожен день даю інструкції. Що треба робити, що мені треба підготувати, який у мене план роботи повинен бути.

Водночас Президент розкритикував позицію уряду в питаннях приватизації енергогенеруючих компаній та Одеського припортового заводу. Крім того, він не схвалює наміри продавати землю через аукціони.

Наприкінці робочої поїздки до Донецька В. Ющенко оглянув новий стадіон, який будує футбольний клуб «Шахтар». Споруда обійдеться в 250 мільйонів доларів і має бути готова до кінця року.

Ліна КУЩ.

* * *

Учора Президент Віктор Ющенко також побував з робочим візитом в Одеській області. Він був присутній на урочистій церемонії відкриття Одеського нафтопереробного заводу «Лукойл». Реконструкція тут тривала протягом трьох років, а загальний обсяг інвестицій склав близько 200 мільйонів доларів. Після її завершення щорічний обсяг виробництва високооктанових бензинів зросте в два рази і становитиме 740 тисяч тонн.

Глава держави відвідав стадіон «Чорноморець», де нині, в рамках підготовки до чемпіонату «Євро-2012», повним ходом іде перебудова. За проектом, трибуни розташуються в два яруси, дах частково зроблять скляним та зі спеціальних матеріалів. Біля «Чорноморця» планується побудувати готелі й офісний центр.

Потім Віктор Ющенко побував у селі Сухий Лиман, Овідіопольського району, де відвідав багатодітну родину.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.