Учора Конституційний Суд оприлюднив рішення за поданнями Президента про офіційне тлумачення положень Конституції (справа про прийняття Конституції та законів України на референдумі).

КС вирішив, що народ як носій суверенітету і єдине джерело влади в Україні може реалізувати на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою своє виключне право визначати і змінювати конституційний лад в Україні шляхом прийняття Конституції, а також, здійснюючи своє волевиявлення через всеукраїнський референдум за народною ініціативою, може в порядку, який має бути визначений Конституцією і законами України, приймати закони (вносити до них зміни), крім законів, прийняття яких на референдумі не допускається згідно з Конституцією.

Процедура підписання і оприлюднення законів, встановлена нею, не застосовується до законів, прийнятих референдумом. Отже, рішення всеукраїнського референдуму щодо прийняття законів (внесення до них змін або скасування законів) є остаточним і не потребує затвердження або схвалення Верховною Радою України чи будь-якими іншими органами державної влади України.

Також у рішенні КС зазначено, що «право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами», що тільки народ має право безпосередньо шляхом всеукраїнського референдуму визначати конституційний лад в Україні, який закріплюється Конституцією України, а також змінювати конституційний лад внесенням змін до Основного Закону.

Процес прийняття нової Конституції України (нової редакції) може бути започаткований лише після з’ясування волі Українського народу щодо необхідності прийняття нової Конституції України. Також те, що положення статті 75 Конституції, за яким єдиним органом законодавчої влади в Україні є Верховна Рада, не означає, що народ безпосередньо на референдумі не може приймати закони, оскільки саме народ є єдиним джерелом влади в Україні.