Ранкове засідання 18 квітня

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, повідомляючи про результати перемовин між лідерами фракцій, зазначив, що, на превеликий жаль, прогнози стосовно роботи парламенту справдилися. За його словами, було висловлено дві категоричні пропозиції: якщо коаліція наполягала на необхідності негайного розгляду питання дострокових виборів у Харкові, то представники фракції Партії регіонів заявили про неможливість розгляду цього питання в інший спосіб, окрім поіменного голосування шляхом підняття рук.

При цьому А. Яценюк повідомив, що особисто він пропонував третій варіант, що передбачав першочерговий розгляд соціальних законопроектів: Трудового кодексу, стосовно встановлення прожиткового мінімуму, запровадження погодинної оплати праці та розмірів мінімальної погодинної заробітної плати, встановлення мінімальної частки зарплати в структурі собівартості продукції. А оскільки ця ініціатива не знайшла підтримки ні в коаліції, ні в опозиції, то А. Яценюк запропонував народним депутатам «м’яко кажучи, розійтися», «щоб не влаштовувати в стінах парламенту нову стадію фізичного протистояння». Але перш ніж оголосити про закриття засідання, головуючий зробив ще одну спробу досягти порозуміння. «Чи готова коаліція відступитися від розгляду питання про дострокові вибори у місті Харкові?», — запитав він.

Однак знову отримав від керівника фракції БЮТ Івана Кириленка відповідь, що коаліція однозначно наполягає на терміновому розгляді цього питання. «Це буде сигнал для всієї України, бо в нас таких проблем і в інших містах достатньо», — зазначив він.

Натомість представник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначив, що фракція підтримала б пропозицію стосовно розгляду соціальних законопроектів, однак спочатку Верховна Рада мала б завершити розгляд законопроекту про Кабмін. Стосовно виборів у Харкові, то регіонали вважають, що це питання свідомо вноситься коаліцією задля блокування роботи парламенту. Володимир Литвин висловив думку, що представники усіх політичних сил мають домовитися про проведення зустрічі за участю Президента, уряду і Верховної Ради, щоб обговорити, в якому стані перебуває країна і що робитиме влада. Проте лідер фракції КПУ Петро Симоненко одразу заявив, що це «Президент дав сигнал заблокувати роботу Верховної Ради, бо на наступному тижні, 23 квітня, на засіданні ради з питань розробки Конституції він намагатиметься практично протягнути концепцію, яка створюватиме передумови для узурпації влади, тобто встановлення диктатури Ющенка».

Відтак глава парламенту висловив жаль, що народні депутати не підтримали його пропозицію стосовно розгляду соціальних законопроектів. А що стосується заяви П. Симоненка щодо Конституції, то А. Яценюк ще раз заявив, що Конституція без парламенту прийнята не буде. «Це дискусія, в якій уже поставлено крапку і повірте, що будь-які спроби прийняття Конституції за межами парламенту не закінчаться нічим, окрім того, що вона потрапить до парламенту», — сказав він. А відповідаючи на звинувачення, що, не ставлячи на обговорення законопроект про Кабмін, він порушує Регламент, А. Яценюк заявив, що в сесійній залі є лише два народні депутати, які «можуть зловить на порушенні Регламенту», — це Адам Мартинюк та Сергій Сас, але вони його «на цьому не зловили».

На пропозицію В. Литвина було ухвалено постанову «Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи». Ця постанова, зокрема, передбачає створення центрального органу виконавчої влади з питань подолання наслідків катастрофи на ЧАЕС. Причому, як зазначив А. Яценюк, це перша постанова парламенту за результатами слухань, яка не має рекомендаційного характеру. «Ми прийняли рішення, що у нас не організація з надання рекомендацій, а український парламент, акти якого обов’язкові до виконання. Тому в постанові немає слова «рекомендації», а є чітка імперативна мова — «виконати, зробити», — наголосив Голова Верховної Ради. Цю постанову підтримали 437 народних депутатів. На цьому головуючий закрив пленарне засідання.