Із виступу народного депутата, члена фракції «Блок Литвина» на пленарному засіданні Верховної Ради 15 квітня 2008 року

Народні депутати від фракції «Блок Литвина» минулими вихідними зустрічалися з виборцями в регіонах.

Після обміну враженнями і думками на засіданні фракції можна зробити узагальнюючий висновок.

На жаль, правовий нігілізм покладається в основу політики держави, а корупція і безвідповідальність стають засобом управління.

Очевидно, що чим вужче правове поле, тим ширший простір для правового нігілізму, а відтак — і для зростання прірви між державою та людиною до межі антагонізму, а це вже є ознаками системної кризи.

Бо чим інакше можна пояснити таке зневажливе ставлення уряду до виконання закону про державний бюджет на 2008 рік.

Кабінету Міністрів України доручалось: «розробити протягом двох місяців з дня набрання чинності цим Законом проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2008 рік та подати його на розгляд Верховної Ради України одночасно з проектом закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України».

Цього не виконано. І, я розумію, до Великодня й не буде виконано.

Тим самим гальмуються всі проекти і програми в регіонах.

То чи можемо ми серйозно говорити про суттєві структурні перетворення, про програми енергозбереження, реформи в сільському господарстві, підвищення конкурентоспроможності економіки регіонів на внутрішньому і зовнішньому ринках, будівництво доступного житла?

До речі, щодо останнього.

Хочу зосередити вашу увагу на реалізації та стані фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом до 2012 року. Вона є актуальною та необхідною насамперед для багатодітних молодих сімей і молоді з числа працівників бюджетної сфери, які не в змозі без допомоги держави отримати власне житло.

На реалізацію цієї програми в держбюджеті на 2008 рік передбачено лише 50 мільйонів гривень. Зазначені кошти дадуть змогу забезпечити житлом в середньому приблизно по 6 молодих родин в кожному регіоні. Хоча нині понад 100 тисяч молодих сімей перебувають у черзі на поліпшення житлових умов.

Ще про одне.

Колега Зарубінський з цієї трибуни заявляв про антиконституційність, непродуманість і неефективність так званого незалежного зовнішнього тестування. Ви б чули, шановні реформатори, що кажуть люди про такі нововведення, коли, приміром, дітям із міст Ізмаїл та Рені треба долати відстань майже в 300 кілометрів через два державні кордони і прибути о дев’ятій годині ранку до міста Біляївка для проходження незалежного тестування. Я не кажу вже про те, що до сьогодні не врегульовано багато організаційних питань — оплата, харчування тощо.

І наостанок про ціни.

Нас запевняють у подоланні інфляції через 5—6 місяців. Тобто за логікою це має статися або наприкінці літа, або на початку осені, фактично після збирання нового врожаю, коли все буде зрозуміло.

Але ж ми повинні мати обґрунтований прогноз, а поки що ми бачимо, що експертів стосовно того, що відбувається в Україні, немає і не може бути. Є тільки різні рівні некомпетентності.

Як результат, замість реформування соціальної політики, зокрема, реформування заробітної плати, системи оподаткування, відбувається постійне збільшення соціальних трансфертів. І як тут не згадати класика (цитую мовою оригіналу): «Наши быстро растущие доходы никак не могут угнаться за вашими медленно ползущими ценами».

На тлі урядових прогнозів більш реалістичний вигляд має аналіз НБУ, який зробив Володимир Семенович Стельмах.

А саме: економіка перегрівається, і наше з вами головне завдання — дотримуватись техніки безпеки, щоб наше суспільство не обпеклося.

Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ, народний депутат України, член депутатської фракції «Блок Литвина».