Тиждень, що минає, породив чимало інтриг. Спершу здалося, що коаліція затріщала по швах. У понеділок на її зборах коаліціянтам так і не вдалося ні до чого домовитися. А тому й у стінах парламенту робота йшла абияк. Кращих часів залишився чекати проект Трудового кодексу, не вдалося проголосувати і нову редакцію закону «Про Кабінет Міністрів».

Пройшли лише парламентські слухання, приурочені до чергової сумної дати — річниці Чорнобильської трагедії. За їх підсумками було проголосовано постанову.

Проте у сесійному залі пристрастей вистачало. Так, БЮТ і регіонали попервах вимагали створення тимчасової спеціальної комісії, яка мала б розробити новий проект Основного Закону. Однак цього зробити не вдалося. Потім «біло-серцеві» образилися на главу держави і його секретаріат і виступили з гнівною заявою. У свою чергу їхній лідер Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко чомусь саме у Страсбурзі на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи висловила своє бачення конституційних змін. Вона висловилася за перехід до моделі парламентської республіки, в якій роль Президента мала бути зведена до ролі «англійської королеви».

Глава секретаріату Президента Віктор Балога у цих заявах побачив бажання Юлії Тимошенко на хвилі високого рейтингу втекти у відставку і таким чином не нести відповідальності за високу інфляцію і зростання цін. І зауважив, що «свою чашу» прем’єру доведеться випити до кінця. А відставка, якщо таке й станеться, відбудеться не раніше, аніж за півроку. Та й Віктор Ющенко в четвер у Донецьку сказав, що буде все робити, щоб коаліція збереглася.

Можливо, саме тому коаліціянти два дні поспіль наполягали на включенні у порядок денний сесії проекту постанови про проведення у Харкові дострокових виборів міського голови і місцевої ради. Щоправда, регіонали у відповідь пообіцяли заблокувати парламентську трибуну і зробити усе, щоб вибори не були призначені.

А тим часом у столиці виборча кампанія набирає обертів. Закінчується реєстрація претендентів на посаду міського голови, блоків і партій, які претендують на місця у Київраді. Соціологічні показники свідчать, що БЮТ може навіть програти Блоку Леоніда Черновецького, хоча прем’єр сама очолила список своєї політичної сили. Та й висуванець БЮТ на посаду міського голови Олександр Турчинов поки що не може похвалитися високим рейтингом. В опитуваннях він поступається — і навіть дуже сильно — лідерам виборчих перегонів: чинному градоначальнику і Віталію Кличку.

Не дивно, що нині в українській політиці застосовується принцип «стінка на стінку». Як у тому анекдоті про партизанів і німців. Лишилося дочекатися лісника, який усіх вижене з лісу.