За прадавнім українським звичаєм напередодні Великодніх свят жінки дарували чоловікам вишивані сорочки. Цьогоріч цю традицію у Севастополі відродила міська організація Союзу українок, котру очолює Богдана Процак.

Севастопольські українки влаштували найшанованішим у місті чоловікам справжнє передвеликоднє свято — з концертом та екскурсією в... народні звичаї та традиції. Під час цієї непересічної для української громади міста події настоятель Греко-католицької церкви отець Микола розповів присутнім про духовні складові такої традиції: «Подарована вишита сорочка напередодні Великодня символізувала побажання не тільки тілесного, а й духовного оновлення тому, кому цей дарунок робили. Адже зазвичай в Україні вишивали хрестиком. І ця традиція має свою історію. У матері тяжко захворів син. Вона гаряче молилася, щоб він одужав. Уві сні жінці з’явився ангел господній і сказав: «Поклади на полотно багато хрестів». Мати дослухалася до поради, взяла шмат білого полотна, голку та нитку. А потім вишитим полотном вкрила сина. І він одразу одужав».

На ще один бік нашого духовного життя звернула увагу присутніх у залі Українського культурно-інформаційного центру учениця сімферопольської гімназії Іринка Осадченко. Вона напрочуд професійно і проникливо прочитала вірша, в якому рідну мову порівняла з діамантом. І тема твору, і майстерність виконання школярки настільки вразили слухачів, що на очах у дорослих з’явилися сльози.

Серед тих, кому севастопольські українки власноруч вишивали сорочки, є і голова Севастопольської міськдержадміністрації Сергій Куніцин (на знімку разом з Б. Процак). Богдана Процак розказала Сергію Володимировичу, що вона разом зі своїми товаришками із Союзу українок вже почала вишивати сорочку, котру планують наступного літа подарувати Президентові України під час його візиту до Севастополя з нагоди святкування 225-ї річниці з дня заснування міста.

На знімку: у голови Севастопольської міськдержадміністрації Сергія Куніцина ця вишиванка — вже друга. Першу йому подарував голова Полтавської ОДА.

Фото автора.