Вітчизняні олійно-жирові підприємства на межі зупинки через неможливість реалізувати соняшникову олію. Про це у листах до Президента Віктора Ющенка та прем’єра Юлії Тимошенко попереджає асоціація «Укроліяпром».

Згідно з урядовим рішенням продаж цього стратегічного продукту до 1 липня обмежується квотою у 300 тисяч тонн. Решту переробники мають реалізувати на внутрішньому ринку. У такий спосіб у Кабміні намагаються знизити ціни на олію в крамницях. Так само її здешевленню має сприяти і нещодавнє підписання меморандуму про порозуміння між урядом з одного боку й виробниками та суб’єктами системи мережевої роздрібної торгівлі. І якщо вимогу кабмінівських чиновників, яка міститься у скріпленому підписами документі, — не допускати необгрунтованого підвищення цін на соціальні харчі можна зрозуміти, то обмеження на продаж олії за кордон породжує самі запитання. Річ у тім, що внутрішній ринок потерпає від надлишку цього стратегічного продукту. У нашій країні його виробляють у три-чотири рази більше, ніж споживають. Сама олійно-жирова галузь експортоорієнтована, є неабиякий попит на цю продукцію, а за обсягами продажу її за кордон ми — серед лідерів. Перехідні залишки олії, підтверджені довідками Мінагрополітики, сягнули нині 216,9 тисячі тонн. Тобто олійних запасів накопичилося на внутрішньому ринку стільки, що їх вистачить більш як на півроку споживання. Разом з тим у країні зберігається 1,7 мільйона тонн соняшнику. З цієї сировини можна виробити ще 730 тисяч тонн олії. Плюс — чимало соняшнику насіють аграрії, збиратимуть його у вересні. Отож на внутрішньому ринку очікується справжня олійна повінь. Але куди це добро, після урядових обмежень, реалізувати, переробники не знають, тому й вимушені зупиняти потужності. Тим паче що олія — товар нееластичний. Тобто зменшення ціни не викликає значного збільшення обсягів споживання. Якщо молока, приміром, у день можна випити склянку, а коли трапиться купити дешевого — й літр, то олії — ні. До того ж олія — товар примхливий. Її не можна, як цукор, зберігати роками. З часом вона гіркне. А отже, великих запасів робити споживачам немає сенсу.

Коментуючи «не для друку» ситуацію навколо запровадження квот на реалізацію олії за кордон, виробники стверджують, що кабмінівські чиновники вирішили віддати експорт «своїм» структурам. А «чужих» — змусити торгувати виключно на внутрішньому ринку за «обгрунтованими» цінами. Схоже, від урядових санкцій втратять і селяни, які притримали насіння соняшнику, аби мати можливість продати його дорожче. Натомість закупівельні ціни на нього з недавніх 4,6 тисячі гривень за тонну впали на 500—600 гривень.