Щороку понад 3000 сестер милосердя Товариства Червоного Хреста України надають допомогу вдома майже 350 тисячам одиноких громадян. І це лише один з напрямків роботи цієї, поза сумнівом, найстарішої і найчисленнішої в нашій країні громадської гуманітарної організації, якій сьогодні виповнюється 90 років. Напередодні такої солідної ювілейної дати наш кореспондент зустрівся з президентом Товариства Червоного Хреста України Іваном УСІЧЕНКОМ.

— Іване Гнатовичу, хоча ви вже чимало років очолюєте товариство, кому, як не вам, краще знати історію його появи. Тож сьогодні, у такий ювілейний день, варто згадати далекий 1918 рік. Будь ласка, коротенько...

— У тому розбурханому революційними подіями 1918 році зростало зубожіння народу, лютував голод, масово помирали безпритульні. Стан охорони здоров’я був катастрофічний. Поширювалися епідемії, бракувало лікарів, медикаментів. Для виправлення такого становища потрібна була участь громадськості. Організаційний комітет у складі вчених-медиків професорів М. Дітерихса, С. Кобзаренка, В. Лукасевича, Ю. Меленевського, П. Петровського протягом 15—18 квітня провів у Києві І з’їзд, як тоді повідомляли газети, «по організації Українського Товариства Червоного Хреста».

Отже, 18 квітня 1918 року наш Червоний Хрест вийшов зі складу Російського. Цей день і є днем його народження.

— Що собою являє нині товариство? Яка його структура, кількість членів тощо?

— Сьогодні у наших лавах понад 7 мільйонів, об’єднаних майже у 44 тисячі первинних організацій. Вони опікуються інвалідами, хворими людьми похилого віку, дітьми-сиротами та безпритульними дітьми, біженцями, багатодітними сім’ями, потерпілими внаслідок надзвичайних ситуацій.

З метою надання їм допомоги запроваджуються різноманітні програми. Найвідоміша з них — медико-соціальна підтримка незахищених верств населення, що здійснюється патронажною службою. Із 350 тисяч одиноких громадян, яким надають певну допомогу наші медсестри, майже кожен десятий — це люди, які за станом здоров’я прикуті до ліжка або обмежені в пересуванні.

У системі товариства працюють 475 медико-соціальних центрів і кімнат, понад 580 банків одягу та 429 пунктів прокату речей для догляду за хворими. За сприяння органів місцевої влади в деяких областях функціонують лікарні, відділення та палати Червоного Хреста. З 2003 року в сільській місцевості відкрито 865 наших пунктів з надання першої допомоги.

— Проте названі вами форми допомоги аж ніяк не всі напрямки роботи товариства. Чи не так?

— З 1991 року ми реалізуємо міжнародну Чорнобильську програму, в рамках якої у найбільш радіаційно забруднених районах Житомирської та Рівненської областей за допомогою пересувних діагностичних лабораторій Червоного Хреста щороку проводиться медичне обстеження майже 30 тисяч осіб, 70 відсотків з яких — діти.

Товариство активно відгукується на всі надзвичайні ситуації, які трапляються в країні.

Ми допомагали у ліквідації наслідків землетрусу у Вірменії, Афганістані, Ірані, Туреччині та Пакистані, цунамі — у Південно-Східній Азії, повені в Чехії. Брали участь у врегулюванні збройного конфлікту в Придністров’ї, надавали гуманітарну допомогу населенню Абхазії та Чечні.

Ще один важливий напрямок нашої роботи — розшук осіб, родинні зв’язки з якими було втрачено внаслідок Другої світової війни, збройних конфліктів у мирний час тощо.

— Можна тут назвати якісь конкретні цифри?

— Більш як за 14 років діяльності Служба розшуку отримала і розглянула понад 700 тисяч звернень. В архіві цієї служби зберігається близько 179 тисяч завершених справ. Червоний Хрест надав допомогу в пошуках 83 тисяч громадян. У семи тисячах випадків вдалося допомогти у возз’єднанні родин.

Знайдено шість тисяч поховань українських воїнів, що загинули на територіях країн Західної Європи під час Другої світової війни. Завдяки тісній співпраці з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста понад 11 тисяч громадян і в Україні, і за кордоном отримали звістки від своїх рідних — наші послання.

— І все-таки... Сьогодні милосердя, на жаль, з різних причин згасає, а подекуди зникає. Люди черствіють, грубішають. У зв’язку з цим у вас, мабуть, є проблеми, передусім у підборі працівників. Адже вам потрібні чуйні, доброчинні й безкорисні люди.

— Згоден з вами, на жаль... 10—20 років тому в наших лавах було більш як 25 мільйонів членів товариства. На жаль, нині членами товариства формально є лише близько 20 відсотків самодіяльного населення.

Зрозуміло, що цієї кількості червонохрестівців явно недостатньо, аби надавати допомогу всім тим, хто нині конче потребує та потребуватиме її завтра, тобто у найближчі 5-10 років, коли в Україні значно зросте кількість людей похилого віку, обтяжених хворобами, недостатнім соціальним забезпеченням, занизькими матеріальними статками, що прогнозують вітчизняні й закордонні демографи.

Виправити становище можна шляхом ширшого залучення до червонохресної місії нових членів товариства: студентської та робітничої молоді, учнів старших класів та ліцеїв, призовників до лав армії, які мали б можливість обрати альтернативну службу в якості волонтерів Червоного Хреста, зберігши статус та відповідні пільги військовослужбовців.

Актуальною є для нас і фінансова підтримка. Як мені здається, на заваді розширення благодійності стоїть чинне законодавство. Але і наші працівники не проявляють в цьому активну позицію.

А поки що маємо втішатися не такими вже численними випадками благодійництва.

— А що ви скажете стосовно підтримки місцевих органів?

— У більшості областей у нас хороші стосунки і співпраця. Вони базуються на принципах взаєморозуміння, конструктивного співробітництва та допомоги з боку місцевих органів.

Поряд з цим є приклади, коли в деяких областях, зокрема, Івано-Франківській, Тернопільській, Одеській місцева влада вдається до спроб або відчуження приміщень червонохресних організацій, або зволікання у вирішенні питання надання таких приміщень. А ще — до безпідставного підвищення орендної плати за такі приміщення.

— А працювати, допомагати нужденним треба...

— Хочу наголосити: незважаючи на складнощі, товариство залишається вірним своєму благородному покликанню — творити добро в ім’я милосердя, співчуття та любові до людей. Таке наше призначення.

— Дякую вам, Іване Гнатовичу, за інтерв’ю. Зі святом вас!

Провів інтерв’ю Яків ГАЛЬЧЕНКО.

Президент Товариства Червоного Хреста України Іван Усіченко (ліворуч) і завідувач міжнародного відділу Валерій Серговський.

Від редакції

«Голос України» вітає всіх членів Червоного Хреста України з 90-річчям заснування вашої гуманної і милосердної громадської організації.