Створити на час збиральної кампанії 385 пунктів допомоги матері-селянці, організувати 210 сезонних ясел для дітей, 14 дитмайданчиків із харчуванням, 1153 гуртки першої допомоги, 11 пересувних зубних кабінетів... Засіяти 300 гектарів землі, а зібраний урожай передати у фонд надзвичайних ситуацій.

Це лише частина завдань, які ставив перед собою Вінницький обласний комітет товариства Червоного Хреста України в 1932 році. «План роботи обласного комітету товариства на цей рік — єдиний документ довоєнного періоду, який зберігся в нашій області, — каже голова Вінницької обласної організації Товариства Червоного Хреста Сергій Глухенький. — Знайшов його недавно директор обласного архіву Сергій Гальчак. Ми його зачитали під час засідання «круглого столу», присвяченого 90-річчю із часу створення Українського Червоного Хреста».

За словами співрозмовника, паростки роботи червонохрестівців започаткував видатний хірург і вчений Микола Пирогов. Це з його ініціативи медичну допомогу на полі бою почали надавати сестри милосердя. Їх називають першими представницями створеної в майбутньому благодійної організації. Тому «круглий стіл» провели у музеї-садибі Миколи Пирогова у Вінниці за участю президента товариства, кандидата медичних наук, заслуженого лікаря України Івана Усіченка.

Медико-соціальна підтримка малозахищених верств населення дотепер залишається головним завданням червонохрестівців. На Вінниччині 109 сестер милосердя надають допомогу чотирьом тисячам людей, які прикуті до ліжка, або тим, які не можуть самостійно пересуватися. Крім того, жителі регіону отримують допомогу в двох медико-соціальних центрах і кімнатах медико-соціальної допомоги, створених у третині районів. З 1999 року обласний комітет товариства запровадив програму «Денний стаціонар на дому», яка знайшла поширення в інших регіонах держави.