Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк не впевнений, що в п’ятницю вдасться провести результативне засідання. Про це він сказав учора під час брифінгу.

— У мене великі сумніви з приводу того, що в останній робочий день парламенту він запрацює, — зазначив він зокрема, — але я зроблю все, щоб помирити політичні сили, хоча в них нині непримиренні питання — боротьба за владу на місцевому рівні.

Інакше компромісу доведеться шукати аж через три тижні — згідно з розкладом упродовж такого періоду парламент має працювати в комітетах. Водночас Арсеній Яценюк не відкидає можливості, що шляхом голосування можна ухвалити рішення про продовження пленарних засідань на наступному тижні. На голосування «може бути поставлено все», сказав він.

Голова Верховної Ради наголосив: тільки-но Партія регіонів запропонує кандидатуру на посаду заступника глави парламенту, обрання обох заступників винесуть на голосування.

— Можна його назвати і пакет, і не пакет, — підсумував він, — але це голосування, яке повинно закріпити позицію опозиційних фракцій у президії парламенту і дати можливість главі парламенту організовувати роботу відповідно до Конституції.

Водночас Арсеній Яценюк категорично заперечив вплив секретаріату Президента на роботу Верховної Ради, сказавши, що «не буде на підтанцьовці ні в одної, ні іншої вулиці», очевидно, маючи на увазі, Банкову і Грушевського. А от ситуація, в якій політичні сили відстоюють ті чи ті інтереси, главі парламенту, видається нормальною, адже «вони відображають електорат та, відповідно, інтереси тих людей, які за ними стоять і які з ними працюють».

Нинішню роботу Верховної Ради Арсеній Яценюк вважає задовільною і зауважив, що «максимальне завдання (парламенту) — політична стабілізація в країні й ухвалення пакетів реформаторських законів». Нині ж у будинку під куполом розглядають питання, які грають в плюс на електорат і в мінус економічній стабільності та єдності держави загалом. У цьому контексті Арсеній Яценюк припускає, що внесення змін до Конституції слід відкласти через надмірну політизацію цього процесу.