Ранкове засідання 17 квітня

Учорашнє ранкове засідання парламенту Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк розпочав із повідомлення про те, що в народних обранців попереду надзвичайно складний порядок денний. Передусім до нього входить низка соціальних законопроектів. Парламентарії також повинні завершити розгляд закону про Кабінет Міністрів та затвердити прожитковий мінімум. Арсеній Яценюк попросив народних депутатів налаштуватися на серйозну роботу. Однак одразу після цих слів на прохання БЮТ та «НУ—НС» у засіданні оголосили перерву. Потім із заявою мав виступити Микола Томенко. Але перед його промовою до парламентаріїв звернувся Голова Верховної Ради А. Яценюк. Він закликав своїх колег не втягуватися у жодні політичні інтриги.

Микола Томенко від імені двох фракцій коаліції заявив, що народні обранці схвильовані ситуацією, яка напередодні склалася в Харкові. Вони хочуть, щоб «розборками» довкола ринку «Барабашова» та іншими правопорушеннями зайнялися правоохоронні органи. А парламентарії зі свого боку, на думку Миколи Томенка, мають невідкладно розглянути питання про дострокові вибори харківського міського голови та міської влади. Політик переконаний, що це допоможе уникнути подальших можливих людських жертв. Микола Томенко також повідомив, що виплати окремим категоріям киян, які нині проводить столична влада, можуть призвести бюджет міста до банкрутства. Тому коаліція, яку представляє народний депутат, вимагає заслухати звіт спеціальної комісії, що проводила розслідування діяльності київської міської влади. БЮТ також наполягає, щоб парламентарії ухвалили закон про двотурові вибори столичного чільника.

У відповідь лідер «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко повідомив, що законопроект про заміну харківського керівництва повністю готовий і з відповідними висновками комісії перебуває у Верховній Раді понад місяць. Тому питання про його розгляд назріло сьогодні як ніколи. А після цього він запропонував повернутися до закону про Кабінет Міністрів.

Чільник КПУ Петро Симоненко те, що відбувається у парламенті, назвав «війною за владу», від якої потерпають пересічні громадяни. А представник Партії регіонів Олександр Лавринович наголосив, що жодного судового рішення по Харкову прийнято не було, тому й парламенту не слід поспішати розглядати це питання. На його думку, першочергово варто завершити розгляд закону про Кабмін. Олег Зарубінський від імені Блоку Литвина звернувся до колег-парламентаріїв із проханням проводити міжфракційні консультації о 6-й ранку, бо, на його думку, вже стало поганою звичкою розпочинати роботу парламенту не о 10-й, як зазначено у Регламенті, а об 11-й годині. Він також наголосив, що парламент нині став заручником внутрішньокланових розборок і нагадав, що питання, включені до порядку денного, мають розглядатися наприкінці засідання.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що питання про дострокові вибори харківського міського голови вже є у порядку денному, і на вимогу двох фракцій, які представляють більшість, він має поставити його на розгляд першим. Хоча сам парламентський голова із цим незгідний. Він вважає, що розгляд можна було б розпочати після обіду, коли були б пройдені всі соціальні питання.

— Але, на превеликий жаль, ми мусимо підкоритися волі більшості, яка представлена коаліцією, — сказав Арсеній Яценюк.

Після цього Голова Верховної Ради запропонував колегам приступити до заслуховування питання щодо дострокових виборів харківського міського голови. Однак представники меншості оточили трибуну, а на вимогу КПУ та Партії регіонів народні обранці знову пішли на перерву.

У кулуарах представники Партії регіонів, вихідці з Харкова, організували брифінг. Інна Богословська, зокрема, ситуацію в парламенті назвала яскравим свідченням того, що БЮТ перейшов до «агресивної, екстремістської політики». Ця політична сила, на думку пані Інни, ніколи не мала наміру приймати закон про Кабмін. Низку підпалів, які сталися напередодні у Харкові, Інна Богословська назвала чистої води провокацією. Якщо Голова Верховної Ради поставить таки питання про заміну влади в Харкові на голосування, то на нараді фракції Партія регіонів може поставити питання про висловлення йому недовіри, сказала вона.

Після перерви в сесійній залі виступив представник Партії регіонів Нестор Шуфрич. Він повідомив, що, на думку меншості, народні депутати мають передусім завершити розгляд закону про Кабмін. Оскільки блокування трибуни тривало, глава парламенту Арсеній Яценюк був змушений знову оголосити перерву і запросити лідерів фракцій на консультацію. Потім він повідомив, що парламент знову «зайшов у фазу надуманої політичної турбулентності і політичного фарсу». Для того, щоб розв’язати ситуацію, що склалася, на думку Арсенія Яценюка, комусь треба зробити крок назад. Коаліція категорично відмовляється знімати питання про дострокові вибори харківського міського голови, а опозиція не погоджується його розглядати. Тому єдиний вихід Голова Верховної Ради бачить лише в продовженні консультацій.

Водночас Арсеній Яценюк побачив позитив у тому, що політичні афери в парламенті не пройшли, і висловив сподівання: якщо не сьогодні, то за три безсесійні тижні, які попереду, депутати зможуть дійти згоди. Він вибачився перед суддями, яких парламент мав призначити і які були присутні в залі, й оголосив засідання закритим.

Сьогодні лідери фракцій о 9.30 продовжать нараду із Головою Верховної Ради.

Учора колеги привітали з днем народження народних депутатів Олександра Кузьмука та Юрія Триндюка.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.