Комітет з питань соціальної політики та праці провів на базі Центру перспективних і соціальних досліджень виїзне засідання на тему: «Ефективність діяльності науково-дослідних інститутів Міністерства праці й соціальної політики та практика запровадження їх наукових розробок».

Під час доповіді перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко розповів, що відомство має досить серйозну наукову базу, спрямовану на розвиток самої галузі та соціальної політики в цілому. Функціонує п’ять наукових установ: Науково-дослідний інститут праці та захисту населення, Науково-дослідний інститут соціально-трудових відносин, Український науково-дослідний інститут протезування, протезобудування та відновлення працездатності, Центр перспективних соціальних досліджень та Центр продуктивності.

За його словами, наукові розробки інститутів було враховано в проектах законів щодо запровадження мінімальної заробітної плати, які зараз опрацьовуються в міністерстві, та під час здійснення щорічних прогнозних розрахунків стосовно створення нових робочих місць в країні. Окрім того, пропозиції наукових установ бралися до уваги при підготовці проектів державних програм: зайнятості населення на період 2006—2009 років та реабілітації інвалідів. Також пропозиції інститутів враховуються в роботі з працівниками відповідних міністерств разом із комітетом над проектом Трудового кодексу і концептуальних документів.

Він зазначив, що на базі інститутів міністерством було розроблено низку вдалих серйозних документів щодо запровадження тарифів у системі оплати праці. Водночас за допомогою наукових установ застосовуються нові форми співпраці влади та бізнесу, ведення колективних переговорів на національному, галузевому і регіональному рівнях. Виробляються нові підходи до індивідуальних потреб у соціальних послугах осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Як зауважив Павло Розенко, окремі дослідження можна розглядати як грунтовні й фундаментальні. До них можна віднести питання, спрямовані на визначення параметрів професійної пенсійної системи та перспективи її запровадження в країні, створення нових робочих місць на основі інноваційного розвитку економіки.

Директор Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності Антоніна Северина розповіла, що результати діяльності його спрямовані на реабілітацію осіб з обмеженими можливостями та інтеграцію їх в суспільство. «Здійснюємо не тільки класичну наукову діяльність, а й розробку реабілітаційних програм для інвалідів. Окрім того, розробляємо більш досконалу конструкцію протезів та ортезів, удосконалюємо методику підготовки хворих до протезування, включаючи ампутацію і реампутацію», — зазначила вона.

Директор інституту повідомила, що в минулому році були розроблені програми реабілітації дітей з неврологічними захворюваннями та медико-технічні програми реабілітації інвалідів з паралічем кінцівок.

За її словами, 50 відсотків виконаних робіт за попередній рік можна віднести до винаходу. «Взагалі, робота цього інституту є унікальною», — підкреслила Антоніна Северина.

«Ми, як народні депутати, представники комітету не можемо бути задоволеними, тому що не все нині ще реалізовано, як по наукових розробках, так і економічних питаннях. Окрім того, ми ніяк не можемо підійти до вирішення самої проблеми бідності та розвитку трудового потенціалу», — зазначив голова Комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара.

Він сказав, що комітет зацікавлений у співпраці з науковими установами і запропонував взяти спільну участь у підготовці бюджету 2009 року.