Металургійний комбінат «Запоріжсталь», поетапно рухаючись в напрямі докорінної модернізації виробництва і технічного переозброєння, нещодавно підписав контракт на закупівлю устаткування для нового киснево-конвертерного цеху з фірмою «Sіemens-VAІ» (Австрія).

Новий конвертерний цех потужністю 4,7 мільйона тонн сталі має стати до ладу 2012 року.

Вартість угоди не розголошується, але очевидно, що частину витрат правління комбінату налаштоване компенсувати завдяки можливостям, які надає Кіотський протокол. ВАТ «Запоріжсталь» — єдине підприємство у Запорізькій області, як наголошує провідний фахівець з охорони природи та радіаційної безпеки підприємства Микола Силін, що отримало листи підтримки від Мінекології на реалізацію проектів в рамках Кіотського протоколу, тоді як перехід від мартенівського на конвертерний спосіб виробництва дасть можливість комбінату знизити атмосферні викиди вдвічі (до 9 кілограмів на кожну тонну виплавленої сталі). Тут сподіваються, що вже наприкінці цього року на підприємстві діятимуть три екологічні проекти, які даватимуть змогу одержувати іноземні інвестиції в рамках Кіотського протоколу. Від модернізації застарілого мартенівського способу виробництва на більш прогресивний конвертерний спосіб виграє передусім регіон і його навколишнє середовище.

Це не можна не вітати. Як і той факт, що боротьбу за чисте повітря тут вважають не періодичним, а стратегічним завданням. Принаймні про це свідчать факти. Тільки торік у природоохоронні заходи комбінат інвестував близько 300 тисяч гривень. Викиди шкідливих речовин в атмосферу у 2007 році знизилися з 78,4 до 77,36 тисячі тонн, при цьому виробництво сталі зросло більш як на 7 тисяч тонн. В агломераційному цеху, приміром, запустили в роботу аспіраційний пристрій від хвостових частин агломашин та з місць перевалювання агломерату в хопери — тут запрацювали електрофільтри, здатні очищати 800 тисяч кубічних метрів запиленого повітря на годину, повертати у виробництво близько 2,5 тисячі тонн пилу із вмістом заліза на рік. А сьогодні комбінат планує встановлювати устаткування, яке ще радикальніше знизить пилові та газоподібні викиди. За підрахунками фахівців, приблизно на сім тисяч тонн за рік.

Під час підписання важливого контракту голова правління ВАТ «Запоріжсталь» Віталій Сацький назвав цю подію історичною для комбінату. Підстави для цього неабиякі. По-перше, новий конвертерний цех проектували за участі ДП «УКРДІПРОМЕЗ» на основі останніх досягнень у сталеплавильному виробництві — тут можна буде виплавляти практично будь-які вуглецеві марки сталі відповідно до вимог міжнародних стандартів та жорстких екологічних норм. По-друге, два конвертери по 250 тонн з комбінованою продувкою, два пристрої типу піч-ківш і два — з десульфації чавуну, а також машини безперервного розливання сталі дадуть змогу, з одного боку, наростити потужності, а з другого — істотно скоротити споживання енергоресурсів, зокрема — природного газу. Один з найбільших виробників холодно- і гарячекатаного листа завтовшки 0,5—7,0 мм з вуглецевих, низьколегованих, легованих та нержавіючих сталей може собі це дозволити. На реконструкцію основних фондів і впровадження енергозбережних технологій, у будівництво природоохоронних об’єктів комбінат вкладає мільярди гривень власних коштів.