Вечірнє засідання 15 квітня

Парламентарії розглянули проект Трудового кодексу.

Доповідач, народний депутат Василь Хара (ПР), зазначив, що необхідність прийняття Трудового кодексу обумовлена корінними змінами всієї системи суспільних відносин. До того ж нині країна керується законом 1971 року, який навіть після внесення багатьох змін застарів і не відповідає сучасним економічним умовам.

За його словами, основний принцип підготовки документа полягає в оптимальному балансі захисної й виробничої функцій трудового права.

Відповідаючи на запитання колег, Василь Хара наголосив: готуючи документ, автори насамперед намагалися досягти рівноваги й соціального партнерства між роботодавцями та найманими працівниками, інтереси яких представляють профспілки. Саме для цього обидві сторони протягом року мали можливість вивчати і вносити свої пропозиції до законопроекту. «Ми розуміємо, якщо не буде такої рівноваги в самому законопроекті, то не буде соціальної згоди ні на підприємствах, ні в регіонах, ні загалом у країні», — сказав він.

Щоправда, деякі народні депутати висловлювали сумніви, що такий Трудовий кодекс буде виконуватися, і пропонували голосувати зважено й навіть відправити проект на доопрацювання, залучивши до роботи над ним представників об’єднань роботодавців, профспілок з тим, щоб ухвалити справді «Трудову конституцію».

Глава парламенту запропонував відкласти голосування з цього питання.