Ранкове засідання 16 квітня

Тональність ранковому засіданню задала заява представника фракції БЮТ Миколи Томенка, в якій він запитував главу держави: якщо він вважає своїм урядом секретаріат Президента чи Раду Нацбезпеки й оборони, куди переходять міністри тіньового уряду, то нехай Віктор Ющенко про це прямо заявить та відправить уряд Юлії Тимошенко у відставку. Також він заявив, що сьогодні проводяться селекторні наради, під час яких на місця даються вказівки не виконувати рішення уряду. У відповідь Голова Верховної Ради закликав коаліцію до виняткової єдності в лавах та до виконання коаліційної угоди, яка, зокрема, передбачає, вироблення спільної позиції стосовно порядку денного та пропонованих законопроектів. Арсеній Яценюк запропонував перейти до розгляду питань порядку денного, першим із яких стояв законопроект про Кабінет Міністрів.

Однак тільки-но заступник голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський встиг повідомити, що над підготовкою цього законопроекту до другого читання працювала робоча група, а вже після цього підготовлений документ розглянув комітет та рекомендував ухвалити закон про Кабінет Міністрів у цілому, як фракція БЮТ залишила сесійну залу.

З огляду на це, народний депутат Олександр Лавринович (Партія регіонів) заявив, що відмовляється від усіх своїх поправок та закликав коаліцію ухвалити законопроект у цілому. Натомість В’ячеслав Кириленко («НУ—НС»), висловивши сумнів, що вихід фракції БЮТ із сесійної зали означає одноосібний вихід із коаліції, закликав зосередитися на ухваленні закону про Кабмін, щоб нарешті припинилися розмови про наявність у країні трьох урядів. Цю думку підтримав Олег Зарубінський (Блок Литвина), який заявив, що нікому не вдасться зірвати роботу парламенту. Після цього А. Яценюк запропонував перейти до розгляду поправок народних депутатів до законопроекту про Кабмін. Щоправда, зважаючи на те, що всі поправки не здобували необхідної підтримки народних депутатів, невдовзі й народні депутати Олег Зарубінський, Петро Симоненко та деякі інші також зняли свої поправки.

Після цього Голова Верховної Ради закликав фракцію БЮТ повернутися до сесійної зали, оскільки після розгляду законопроекту про Кабмін має розглядатися законопроект про імперативний мандат та депутатські пільги. Відтак невдовзі представники фракції БЮТ знову зайняли свої місця в сесійній залі.

Щодо обговорюваного законопроекту про Кабінет Міністрів, то він, зокрема, надає Президенту право відмовити у внесенні запропонованої кандидатури на посаду Прем’єр-міністра, якщо вона не відповідає вимогам до кандидата.

Ще одне дискусійне питання — процедура схвалення діяльності уряду. Раніше пропонувалося, що програма діяльності затверджується одночасно з обранням Прем’єр-міністра. У зв’язку з цим А. Яценюк висловив сумнів, що програму уряду може представляти кандидат на посаду прем’єра, адже спочатку її потрібно схвалити на засіданні Кабінету Міністрів, а вже після цього подавати на розгляд Верховної Ради. Однак остаточна редакція законопроекту передбачає, що кандидат на посаду прем’єра виступає на пленарному засіданні з викладенням основних положень проекту програми, а вже після прийняття постанови Верховної Ради про призначення на посаду глави уряду подає програму діяльності Кабінету Міністрів.

Оскільки до завершення денного засідання народні депутати не встигли розглянути усі поправки до законопроекту про Кабмін, то роботу над ним буде продовжено у четвер.

Під час перерви відбулося засідання фракції БЮТ, після якого лідер фракції Іван Кириленко виголосив заяву, зазначивши, що в ній «все названо своїми словами». Зокрема, він наголосив, що БЮТ заради збереження демократичної коаліції тривалий час не зважав на агресивні й невмотивовані випади проти уряду, персонально Прем’єр-міністра і демократичної коаліції зокрема. А оскільки сьогодні спровоковане протистояння зайшло надто далеко, то БЮТ змушений заявити, що «глава держави та оточення в угоду політичним інтересам тотально руйнують усі починання уряду».

У зв’язку з цим БЮТ вимагає від Президента «не втратити черговий шанс демократичного розвитку держави і припинити руйнування коаліції, скасувати укази та нормативні акти, які блокують роботу уряду, повернути у законне русло діяльність РНБО, звільнивши цю структуру від випадкових людей».

При цьому він зазначив, що все сказане не стосується колег по демократичній коаліції та що заява не спрямована проти Президента, а її мета — звернути увагу глави держави на проблеми, які заважають демократичному розвитку в інтересах усіх громадян країни.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.